Linkuri accesibilitate

Trei lei din patru - pentru mâncare şi întreţinere


Iurie Gotişan: „Ponderea cheltuielilor de întreţinere în Moldova sunt de 5-6 ori mai mari ca în Austria sau Marea Britanie.”


Ultimele date statistici, remarcă analistul economic Iurie Gotişan, arată că moldovenii cheltuiesc peste 70 la sută din veniturile lunare pe întreţinere şi mâncare, mult peste media europeană. Iar ultimele scumpiri anunţate la gaze şi căldură vor agrava situaţia.


Un punct de vedere de Iurie Gotişan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00
Link direct



Iurie Gotişan: „Ultimele statistici arată că trei pătrimi, sau 75 la sută din cheltuielile moldovenilor se fac anume pentru mâncare, transport, electricitate şi gaze, adică pe cheltuieli de întreţinere. De fapt ponderea cheltuielilor moldovenilor cu întreţinerea şi mâncarea este departe cea mai mare din Europa, în condiţiile în care acestea spre exemplu în Lituania nu depăşesc 40 la sută sau Bulgaria cu 38 la sută, nemaivorbind de ţări ca Austria sau Marea Britanie, în care aceste cheltuieli sunt de 16 şi 12 la sută, respectiv. Or, la noi, spre exemplu, pentru întreţinerea locuinţei o persoană în medie a alocat în sezonul 2010-2011 peste 20 la sută din cheltuielile totale de consum, un indice destul de mare. Bine, asta în cazul unei familii de două persoane, a cărei salariu mediu este de 3.000 lei fiecare, ţinând cont că doar pentru ultimul sezon de încălzire în cazul unei locuinţe cu două camere s-a plătit în jur de 1 500 lei chiar. Practic, este imposibil ca populaţia, în particular pensionarii să facă faţă noilor scumpiri, mergând pe un singur raţionament. Absolut imposibil pentru doi bătrânei pensionari, care să zicem au o pensie de 1 000 de lei fiecare, peste media de 850 lei care există. Nici compensaţia aia de 130 sau 200 lei lunar chiar nu-i mai poate salva.”

Europa Liberă: Nu se ştie cât va fi preţul pentru gigacalorie în acest sezon de încălzire, dar ştim că începând cu 1 octombrie au fost operate majorări pentru importul de gaze naturale şi asta ar putea să ardă şi mai mult buzunarul cetăţeanului, consumatorului.

Iurie Gotişan
Iurie Gotişan
Iurie Gotişan: „De fapt această majorare confirmă odată în plus situaţia deplorabilă şi caracterul energofag al sistemului energetic, în particular a celui de termoficare. CET-urile funcţionează în mare parte pe bază de gaze naturale, or acestea sunt într-o uzură tehnică de peste 80 la sută.”

Europa Liberă: Eu aici aş vrea să-l citez pe vicepremierul Valeriu Lazăr, care declara Europei Libere că ar fi bine să reducem din bugetul alocat pentru resurse energetice şi să ne preocupăm de creşterea nivelului de venit al populaţiei. Asta ar fi soluţia?

Iurie Gotişan: „Problema este destul de complexă de fapt aici. Inclusiv că nivelul veniturilor cetăţenilor este mult mai mic dacă luăm în calcul capacitatea lor de cumpărare. Este problema, după cum aţi spus şi Dumneavoastră, a salariilor şi pensiilor până la urmă. Însa avem salarii şi pensii mici, pentru că avem venituri la buget relativ mici, care nu pot satisface cerinţele sociale. Veniturile sunt de asemenea mici pentru că puţin se produce, dar mai ales că economia tenebră este în floare la noi, pentru că aşa fenomene ca evaziunea fiscală sau eschivările de la plăţile fiscale prin diferite metode sunt ca la ele acasă, acestea chiar estimîndu-se la nivelul sutelor de milioane de lei. Ei, ori atunci când acestea vor fi, să zic eu, stârpite măcar în jumătate, atunci probabil vom avea şi salarii, şi pensii mai mari pentru ca lumea să-şi poată onora câtu-şi de cât facturile. Dacă statul, să zicem, este impotent să-şi întreţină sistemul energetic şi de termoficare, şi chiar este, pentru că ăsta are nevoie de investiţii de miliarde de lei, atunci să fie dat pe mâna managementului privat. Vom avea şi o liberalizare a pieţii, o concurenţă care de regulă presupune şi tarife mai mici, dar şi calitative şi fără întreruperi în acelaşi timp.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG