Linkuri accesibilitate

„Important este să nu cadă guvernul Filat” (Jurnal de Chișinău)


Primele efecte ale scumpirii gazelor (Adevărul).





Petru Bogatu observă în editorialul său din „Jurnal de Chişinău” că „liderul PL a lăsat să se întrevadă că formaţiunea sa ar putea renunţa la amendarea Constituţiei, dacă se identifică o altă soluţie pentru alegerea preşedintelui şi menţinerea AIE la guvernare”. „E o spectaculoasă schimbare de macaz. Amintesc că până nu demult, liberalii nici nu doreau să audă despre aşa ceva, ei optând cu înverşunare pentru amendarea Constituţiei prin referendum”, scrie Bogatu.

Editorialistul găseşte simptomatic faptul că Mihai Ghimpu şi-a revizuit poziţia în urma vizitei de trei zile efectuată la Bruxelles. El a mărturisit că de fapt a fost convins de oficialii europeni să accepte un compromis cu opoziţia comunistă pentru a menţine AIE la guvernare. De unde şi concluzia că partenerii occidentali încearcă foarte insistent să salveze Alianţa chiar cu preţul unor cedări generoase făcute PCRM-ului.

„Important este să nu cadă guvernul Filat, iar AIE să existe mai departe ca o coaliţie de guvernământ. PCRM în niciun caz nu trebuie acceptat la putere prin oferirea unor posturi de miniştri sau de şefi ai unor agenţii sau servicii de stat. Compromisul în ce priveşte fotoliul prezidenţial este suficient”, concluzionează Petru Bogatu.

Nicolae Negru se ocupă în aceeaşi publicaţie de congresul PLDM care trebuie să aibă loc la 11 decembrie. Este un prilej să vorbim despre parcursul acestui partid important de pe scena noastră politică”. „Atât de important, încât de „sănătatea” şi influenţa sa depinde la etapa actuală climatul general al politicii moldoveneşti. „În timp ce PL este limitat în posibilităţile sale, iar PD - afectat de prezenţa lui Plahotniuc, PLDM rămâne singura formaţiune care poate concura cu PCRM şi de modul cum se va dezvolta – ca partid european în sensul adevărat al cuvântului sau ca partid al unei singure persoane – atârnă soarta R. Moldova, mişcarea ei în viitorii câţiva ani”, subliniază Nicolae Negru.


Adevărul” pune în circulaţie o analiză de pe portalul politkom.ru în care doi experţi ruşi se arată sceptici în privinţa realizării intenţiilor Ucrainei şi Republicii Moldova de a extrage gaz de şist din zăcămintele care s-ar afla în subsolul acestor ţări. Rusia ar putea renunţa la blocaj „doar în cazul în care „Gazprom va avea un pachet de control în asemenea proiecte”, menţionează „Adevărul”. Ziarul mai observă că se fac simţite primele efecte ale secetei şi ale scumpirii gazelor. „Prima zi din această săptămână a început cu un salt al preţurilor la lapte şi produselor lactate. În medie scumpirea este de 5% şi este provocată de deficitul de lapte ce a urmat secetei şi scumpirii gazului natural”.


Moldova Suverană” şi „Nezavisimaia Moldova” afirmă la unison că „alegerea preşedintelui ţării reprezintă acum, mai mult decât oricând, testul suprem prin care clasa politică trebuie să ne demonstreze că este suficient de maturizată şi responsabilă faţă de acest popor”. Suntem într-un punct în care absolut toţi politicienii au obligaţia morală şi civică faţă de proprii lor alegători să renunţe la absolut toate ambiţiile de ordin personal, care oricând pot fi calificate ca fiind meschine şi sfidătoare, şi să găsească limbaj comun pentru desemnarea unei candidaturi la Preşedinţie în persoana unui lider credibil, moral şi echidistant”, consemnează „Moldova Suverană”.

Nezavisimaia Moldova” îl citează pe deputatul comunist Vadim Mişin care declară: „că pentru scoaterea ţării din criza politică nu este nevoie de modificarea Constituţiei, întrucât pentru înlăturarea crizei este necesar să fie identificată cauza acesteia. „Cauza, însă constă în imperfecţiunea elitei politice a ţării, incapacitatea acestei elite de a pune interesele statului şi nevoile oamenilor mai presus de ambiţiile personale şi cele de partid”.

Despre vizita capului Patriarhiei Moscovei şi a Întregii Rusii, a Patriarhului Kiril, scriu astăzi puţine ziare. Analistul politic Oazu Nantoi observă totuşi în „Timpul „schimbările de program ale vizitei”. „Iniţial, era programată şi vizitarea Tiraspolului şi acolo deja era declanşată pregătirea unui megashow cu participarea lui Igor Smirnov. Dacă Patriarhul ar fi vizitat Tiraspolul, vizita lui ar fi suportat critici din partea enoriaşilor de la bisericile aflate în dreapta Nistrului, iar Biserica Rusă şi-ar fi ştirbit din imaginea ei în această parte de ţară”, menţionează „Timpul”, fără a da însă amănunte despre cine şi cum l-a convins pe ÎPS să renunţe la planurile de a vizita şi Tiraspolul.
XS
SM
MD
LG