Linkuri accesibilitate

Presa în Rusia: Internetul ca factor al schimbării


„Întrebarea este dacă este un factor constructiv sau distructiv pentru societatea rusă.”


Sub regimul premierului Vladimir Putin, media din Rusia a trecut şi trece printr-o perioadă dificilă. Dar cariera sa politică ce pare că va continua nestingherită încă 12 ani – a coincis cu creşterea rolului internetului în lume şi în Rusia. Un nou suflu de activism civic a apărut. Folosindu-se de site-ul YouTube, de reţelele de socializare şi de bloguri, ruşii au înţeles că sunt nu numai consumatori de „ştiri”, ci că ar putea şi provoca unele schimbări şi ar putea să îşi facă viaţa mai bună. Relatarea corespondentei noastre Daisy Sindelar este rezumată de Oana Serafim.


Internetul în Rusia ca factor al schimbării
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:20 0:00
Link direct



În 2004, cînd a avut loc tragedia de la Beslan, cînd 300 de copii şi adulţi din Osetia de Nord au murit în asediul trupelor speciale asupra şcolii, Svetlana Privalova era studentă la universitatea din Kazan. Ca mulţi alţii, s-a uitat neputincioasă la evoluţia evenimentelor, deşi ar fi vrut să le fie de folos supravieţuitorilor, să facă ceva pentru cei aflaţi în nevoie. Anul acesta, cînd vaporul „Bulgaria” s-a scufundat pe Volga şi 120 de oameni s-au înecat, Svetlana a putut să facă ceva pentru semenii ei: a adunat ajutoare pentru orfani şi a ajutat la organizarea parastasului de 40 de zile. Totul a fost făcut prin internet:

„S-a format un grup cu scopul de a-i ajuta pe oameni, de a ne aduna împreună, de a ne uni. Ne-am adunat la 40 de zile şi chiar dacă nimeni din partea autorităţilor nu a răspuns apelurilor noastre, noi, oamenii obişnuiţi am putut să ne organizăm singuri.”

Din 2004 şi pînă acum pătrunderea internetului în Rusia a fost accelerată. Chiar dacă 85% dintre ruşi află ce se întâmplă în ţara lor şi în lume de la televiziuni, controlate aproape toate de Kremlin şi care prezintă o realitate convenabilă autorităţilor, apariţia reţelei de internet, RuNet, le-a dovedit oamenilor că există o alternativă, fără dimensiune ideologică. Vadim Nikitin, bloger si analist RuNet:

„In Occident, YouTube este un site pe care oamenii îşi pun înregistrări video despre pisicile lor, în Rusia el este folosit de un poliţist care dezvăluie acte de corupţie şi abuzuri. YouTube a devenit într-adevăr un canal al activismului civic. Toate lucrurile care afectează direct viaţa oamenilor atrag după ele o participare din ce în ce mai mare…”

Acum câţiva ani nimeni nu-şi putea imagina că un poliţist rus se poate aşeza în faţa ecranului şi poate povesti lumii întregi despre potlogăriile făcute de poliţişti. Acum, scrie corespondenta noastră, e greu să-ţi imaginezi situaţia diferit. Mărturisirea poliţistul Aleksei Dymovsky a fost văzută de peste 1 milion de oameni. Sigur, el a plătit un preţ pentru această dezvăluire: a fost concediat şi arestat.

În 2004, numai o treime din populaţia Rusiei folosise odată internetul. Acum, aproape jumătate din ruşi au acces la internet acasă şi în câţiva ani, spun experţii, accesul va creşte ajungându-l pe cel din ţările occidentale.

Anna Arutiunova, blogger şi editor al paginii de internet de la agenţia Ria Novosti spune că internetul a avut rolul să „egalizeze societatea rusă”.

„Internetul a devenit foarte accesibil în Rusia. Nu este numai apanajul celor educaţi şi cu bani care să îşi poată exprima opiniile despre diferite evenimente. Internetul este uriaş în Rusia şi este un factor al schimbării. Întrebarea este dacă este un factor constructiv sau distructiv pentru societatea rusă.”

În 2010 numai 2 la sută dintre ruşi spuneau că pot să influenţeze într-un fel situaţia din ţara lor, iar anul acesta, un studiu al centrului Levada arăta că 80% dintre ruşi nu pot supravieţui fără să fie sub patronajul guvernului, ceea ce, scrie corespondenta noastră, este cu 20% mai mult decât în sondajele făcute în preajma prăbuşirii Uniunii Sovietice.

Aleksei Navalny, avocat devenit blogger, îşi încurajează colegii de pe reţelele de socializare să relateze despre cazuri de corupţie la nivel înalt. Web-ul este folosit cu succes pentru a da de urma persoanelor „dispărute”. Or, spun adepţii internetului, numai aceste exemple arată cât de utila este reţeaua.

Maşa Gessen, de la publicaţia on line „Snob”, care are şi o variantă tipărită crede că într-adevăr, internetul este foarte folositor şi eficient în astfel de cazuri, dar nu trebuie uitat că este folosit masiv şi de naţionalişti şi xenofobi, care profită de anonimitatea mesajelor lor.

„Cred că nu se poate vorbi despre Rusia ca un întreg. Ceea ce se întâmplă în societatea rusească este că a devenit extrem de divizată. S-a transformat într-o multitudine de comunităţi izolate. Si aceste mici comunităţi pot fi extrem de violente sau dimpotrivă, caritabile, pot fi folositoare una alteia, sau dimpotrivă se pot ignora complet.”

Desigur, nu trebuie uitat şi faptul că şi autorităţile folosesc cu aceiaşi îndemânare web-ul. Iar în Rusia, aminteşte corespondenta noastră, cele mai mari reţele de internet – cele mai importante 10 din cele 20! – sunt proprietatea unor oligarhi apropiaţi Kremlinului precum Alisher Usmanov şi Vladimir Potanin.

Poate că acesta este şi motivul pentru care ruşii caută să nu implice internetul în chestiuni politice, ci mai degrabă sociale şi civice. Si totuşi, Vadim Nikitin este optimist:

„Tatăl meu şi prietenii lui, care au acum în jur de 60 de ani, spun că folosesc internetul. Au învăţat în ultimii 5 ani să folosească Skype-ul, să citească ziarele pe internet, să folosească emailul. Tatăl meu merge pe gazeta.ru, citeste blogul lui Navalny, ascultă Echo Moskvîi şi citeşte ziarele opoziţiei liberale. Toată lumea înţelege că poliţia este coruptă, că întregul guvern este o kleptocraţie. Dar ce ar putea să facă un om din Murmansk să se opună guvernului ? Când însă e vorba de situaţii concrete, care le afectează direct viaţa, atunci sunt mai multe şanse să se implice. Şi internetul este un instrument pentru asta…”, spune Vadim Nikitin, blogger şi analist Ru.Net.
XS
SM
MD
LG