Linkuri accesibilitate

Jucării pentru grădiniţele Moldovei


Compania daneză LEGO a donat jucării pentru 24 de mii de copii din R.Moldova din 400 de instituţii preşcolare.


Ambasada Danemarcei, UNICEF Moldova și Ministerul educației au inaugurat astăzi în satul Puhoi, raionul Ialoveni, o serie de donații de jucării pentru grădinițele Moldovei. Detalii în reportajul Allei Ceapai.


Jucării pentru grădiniţele Moldovei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:01 0:00
Link direct



Dorm cîte doi pe un pat, nu au suficiente dulapuri pentru hăinuţe, nu au rechizite, dar nici jucării. Este vorba despre cei 80 de copii care frecventează grădiniţa numărul 1 din satul Puhoi raionul Anenii Noi. Directoarea grădiniţei Galina Cemacenco:

Galina Cemacenco
Galina Cemacenco
„Copilul prin ce se dezvoltă - prin joc. Prin joc copilul la grădiniţă învaţă. În prezent nu toţi părinţii au posibilitatea să procure aşa jucării, sunt jucării foarte calitative, prin care copiii o să se dezvolte atît intelectual, cît şi creativitatea o să se dezvolte la copii şi vine iarna, copiii stau în încăpere şi o să aibă ocupaţie.”

De îndată ce au primit în dar mai multe seturi de jucării copii se gîndesc cum să aranjeze piesele pentru a modela ceva deosebit. Vlad Cuculescu are 6 anişori. În timp ce încearcă să construiască o maşină îmi spune că a văzut doar în desene animate asemenea jucării.

Vlad Cuculescu
Vlad Cuculescu
„Acestea sunt mai amuzante decît acelea, acelea se făceau mai uşor, dar acestea mai greu, dar cele care se fac mai greu sunt mai amuzante şi mă pun să mă gîndesc foarte mult.”

Educatoarea la grupa pregătitoare Tatiana Iurcu recunoaşte că şi colegele ei nu prea ştiu cum să folosească aceste daruri. De aceea atît educătorii, cît şi copii vor fi învăţaţi ce şi cum pot face din ele.

Tatiana Iurcu
Tatiana Iurcu
„Ne vor trimite nişte cadre care ne vor ţine lecţii cum să ne folosim de aceste constructoare LEGO. Cere multă îngăduială, multă gîndire ca copii să construiască ceva din ele.”

Jucăriile donate de fundaţia daneză LEGO în valoare de jumătate de milion de dolari au fost aduse în Moldova cu sprijinul Ambasadei Danemarcei. Michael Stenberg, şeful misiunii diplomatice:

„În zilele acestea compania daneză LEGO va acorda jucării creative şi de instruire pentru 400 de instituţii preşcolare, ceea ce va acoperi circa 24 de mii de copii din Republica Moldova.”

Viceministrul educaţiei Tatiana Potîng precizează că au fost selectate grădiniţele care duc lipsă de jucării.

„Sunt sigură că şi ceilalţi copii care vor beneficia de aceste jocuri LEGO se vor bucura în aceeaşi măsură şi bucuria dînşilor se vede pe ochii copiilor de aici. Prin acest gest copiii din Republica Moldova vor reuşi să devină mai pregătiţi pentru şcoală.”

Alexandra Yuster
Alexandra Yuster
Dreptul la educaţie şi la joacă sunt drepturile fundamentale ale copiilor, a ţinut să amintească reprezentanta UNICEF în Moldova Alexandra Yuster.

„Suntem încîntaţi să vedem că tot mai mulţi copii din Moldova au şansa să meargă la grădiniţă şi să se bucure de condiţii tot mai bune pentru educaţie. Sperăm că aceste jucării vor aduce bucurie copiilor.”

Un studiu recent realizat de UNICEF arată că a patra parte din copiii din mediul rural, au insuficienţă de jucării şi cărţi din cauza sărăciei şi vulnerabilităţii familiei în care cresc.
Previous Next

XS
SM
MD
LG