Linkuri accesibilitate

10.10 - Chișinău: Moldova confirmă disponibilitatea de a combate antiterorismul internațional


Consiliul Suprem de Securitate a decis să permită avioanelor coaliţiei antiteroriste să survoleze spaţiul aerian al Republicii şi să aterizeze pe aeroporturile sale.


10 octombrie 2001

Ora Moldovei.

Moldova confirmă disponibilitatea de a combate antiterorismul internațional.

În cadrul unei întrevederi cu ataşatul militar al Statelor Unite ale Americii, preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, Iurie Stoicov, a reafirmat disponibilitatea Republicii Moldova de a-şi aduce contribuţia la lupta împotriva terorismului internaţional. Relatează Sergiu Praporşcic.

Republica Moldova este disponibilă să contribuie pe toate căile la lupta împotriva terorismului. Inclusiv să permită avioanelor militare ale coaliţiei antiteroriste să survoleze spaţiul său aerian şi să aterizeze pe aeroporturile sale, a declarat astăzi preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, Iurie Stoicov, în cadrul unei întrevederi cu ataşatul militar la Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Brendan McGlynn.

Potrivit unui comunicat de presă de la Parlament, cei doi au discutat probleme privind combaterea terorismului. Diplomatul american a precizat „poziţia fermă şi consecventă a Chişinăului în combaterea terorismului internaţional, precum şi decizia autorităţilor moldovene de a acorda sprijinul necesar ţărilor din coaliţia antiteroristă”.

Vom preciza că la începutul săptămânii curente, Consiliul Suprem de Securitate a decis să permită avioanelor coaliţiei antiteroriste să survoleze spaţiul aerian al Republicii şi să aterizeze pe aeroporturile sale. Mai mulţi specialişti susţin însă că această decizie nu poate fi îndeplinită deoarece intră în contradicţie cu Legea supremă, care proclamă neutralitatea Republicii Moldova. Specialiştii spun că decizia Consiliului suprem de securitate ar fi valabilă în cazul în care Legislativul ar adopta o hotărâre prin care ar confirma-o. Parlamentul până în prezent însă nu a adoptat nici o hotărâre în acest sens. Responsabili de la Ministerul Apărării au declarat că nici trupele aliate nu au înaintat nici un demers pentru a le pune la dispoziţie spaţiul aerian al Republicii Moldova.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG