Linkuri accesibilitate

10 ani de la începutul războiului din Afganistan


La 7 octombrie 2001, forțele coaliției internaționale condusă de Statele Unite au început bombardarea Afganistanului.



Obiectivul operațiunii internaționale începută în 2001 era de a-i elimina pe militanții Al Qaida care se ascundeau în această țară şi de a înlătura de la putere regimul milițiilor Taliban. La zece ani de atunci, corespondentul postului de radio Mashaal Başir Ahmad Gwak a stat de vorbă la Kabul cu mai mulți afgani despre aşteptările lor inițiale, schimbările la care au fost martori, şi despre speranțele lor de viitor. Un sondaj de opinie tradus şi prezentat de Lucian Ştefănescu.

Ce cred afganii de rând la 10 ani de la începerea războiului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:27 0:00
Link direct


Janat Gul, şofer de taxi:

„E o mare diferență între anii trecuți şi viața de acum. Înainte oameni erau mai săraci, dar erau uniți. Aveau mai multă grijă ce vorbesc. În ce priveşte diferența dintre guverne, păi lăsați-mă să spun că în guvernul actual nimeni nu-i ascultă pe oamenii săraci. În trecut te ascultau. Puteai să te duci la tribunal fără nici un ban în buzunar. Acum sunt o mulțime de probleme. Am avut multe speranțe. Mi-am zis că e bine, străinii sunt aici, va fi mai mult de lucru, şi o să avem de toate. Dar sunt încă probleme. Situația din țară e rea. Prețurile au crescut, iar banii donați de străini au fost cheltuiți pe războaie în loc să se ducă la oamenii săraci. Guvernul ar trebui să oprească războiul, e destul. Nu mai trebuie să moară oameni.”

Lailuma, fost profesor:

„Afganii au avut multe speranțe, noi profesorii şi toată lumea ne uitam la noua generație. Am crezut că tinerii vor avea slujbe mai bune şi că vor face lucruri mai bune pentru țara noastră, şi astfel țara noastră va fi mai bună, mai stabilă şi mai prosperă. Dar duşmanii țării noastre nu ne-au lăsat să progresăm. Nu i-au lăsat pe tinerii noştri să-si servească țara.”

„E moarte şi instabilitate peste tot. Am sperat că dacă pleacă Talibanii o să avem o țară noastră şi afganii vor fi liberi, că o să putem să mergem liber dintr-o parte în alta. Dar situația a devenit mai rea. E moarte şi sunt explozii peste tot. Şcolile nu sunt bune la nimic dacă există frică. Şcoli noi nu s-au construit, iar în unele locuri copiii învață sub cerul liber. Nu asta ne-am dorit. Când copiii noştri se duc la şcoală, noi părinții ne rugăm la Dumnezeu să se întoarcă acasă teferi. Felul ăsta de educație nu-i bun la nimic. Da, avem educație, dar ce poți să faci cu felul ăsta de educație, când o mamă aşteaptă la uşă neştiind dacă copilul ei va veni teafăr acasă, sau dacă îi vor aduce cadavrul lui...?”

Jagtar Singh, comerciant de medicamente homeopatice, membru al comunității Sikh:

„Acum zece ani oamenii aveau bani mai puțini, acum e mai bine ca înainte. Cred că economia s-a îmbunătățit. La început am avut multe aşteptări, dar situația de azi nu e bună. Vrem ca țara noastră să fie stabilă şi oamenii să trăiască în pace. Ar trebuie să se deschidă şcoli noi şi oamenii să trăiască în pace. Noi avem o singură şcoală la Kabul, dar profesorii nu sunt buni. Vrem ca guvernul să construiască şcoli pentru noi, ca şi copiii noştri să poată învăța. Pentru noi nu sunt şcoli şi din cauza problemelor mulți dintre noi au plecat în India sau în altă parte. Ar fi bine dacă am avea şcoli separate, aşa copiii noştri ar putea avea un viitor mai bun.”

Zahid Mişwanai, membru al Academiei Afgane de Ştiințe:

„Dacă facem o comparație între aceşti zece ani şi vremurile dinainte vom vedea că s-au întâmplat multe. S-au construit drumuri noi, mai multe decât în vremurile de pace de pe vremea preşedintelui Muhamad Daoud, sau a regelui Zahir. Aproape fiecare district are clinici şi în unele districte există spitale bine echipate. Domeniul presei şi al comuncațiilor a progresat şi el foarte mult. Nu cred că există vreun loc în Afganistan în care telefoanele mobile să nu meargă. În comparație cu regimurile anterioare, guvernul de acum nu-i arestează pe cei care critică guvernul.

Sunt însă şi lucruri negative. Vă dau un exemplu: când au venit trupele străine aici era pace. Chiar şi în regiunile îndepărtate oamenii nu aveau voie să poarte arme şi unele din activitățile care creează instabilitate azi nu aveau loc. Iar instabilitatea se măreşte pe zi ce trece. De asemenea, dacă vom compara fondurile şi ajutoarele pe care Afganistanul le primeşte, cred că arată cât de multă corupție există. E multă corupție în guvern.”

Junaijo Saim, şeful Uniunii Studenților de la Universitatea Paktia

„Nivelul educației se îmbunătățeşte zi de zi. Se construiesc şcoli noi. Avem o mulțime de şcoli pentru fete în centrul oraşelor şi în districte. În comparație cu regimurile anterioare, guvernul actual a dat o atenție mai mare educației. Când în Afganistan au venit străinii ne-am aşteptat ca situația să se îmbunătățească, dar după doi ani s-a înrăutățit. Şi acum credem că dacă străinii pleacă din Afganistan situația va deveni mult mai rea decât acum.”
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG