Linkuri accesibilitate

Parteneriatul Strategic al României cu SUA „un fel de Plan Marshall” ?


Subsecretara de stat americană Ellen Tauscher la București
Subsecretara de stat americană Ellen Tauscher la București

„Cel mai bun mod ca rușii să vadă și să înțeleagă caracterul defensiv al sistemului este cooperarea”




Romania isi bazeaza securitatea nu doar pe realitatea ca este membra NATO, „dar si pe relatia bilaterala cu Statele Unite” le-a spus astazi presedintele roman congresmenilor americani care participa la Bucuresti la Adunarea Parlamentara a NATO.

Traian Basescu se refera la scutul impotriva rachetelor balistice pe care americanii il vor construi in sudul Romaniei, dar care ar urma sa apere intreaga regiune. Rusia se teme ca scutul antiracheta ar putea fi indreptat asupra teritoriului si a cerut garantii atit din partea Romaniei, care gazduieste acest armament sofisticat, cit si din partea proprietarului adica a Statelor Unite.

Aflata in capitala Romaniei, subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor si securitatea internationala, Ellen Tausher a declarat in aceasta dimineata ca Washingtonul nu intentioneaza sa acorde garantii de securitate Moscovei in privinta scutului antiracheta. „Cel mai bun mod ca rusii sa vada si sa inteleaga caracterul defensiv al sistemului este cooperarea” a argumentat oficiala americana explicind ca lucrurile ar putea fi foarte simple intrucit sistemul antiracheta se bazeaza „pe geometrie, fizica si geografie, toate stiinte, iar in stiinte chestiunile stiute nu sint contestate”.

Scutul impotriva rachetelor balistice care urmeaza sa fie amplasat la Deveselu in judetul Olt ar urma sa fie preluat intr-un viitor nu prea indepartat de NATO. Alianta negociaza cu Rusia o formula de cooperare asupra sistemelor antibalistice, numai ca mai multe etape ale tratativelor au esuat de mai multe ori, pentru ca Moscova ar vrea sa aiba acces egal cu NATO la aceste armamente sofisticate, in vreme ce Alianta Nord Atlantica nu are suficienta incredere in Rusia. Mai ales dupa razboiul ruso-georgian, oficialii de la Bruxelles socotesc ca Moscova este un actor impredictibil; in plus NATO asteapta ca Rusia sa-si tina cuvintul dat la Istambul in 1999 si sa-si retraga trupele din Transnistria.

Totusi negocierile dintre Rusia si NATO vor continua in ciuda inflexiunii Moscovei. Intre timp Romania isi dezvolta relatia cu Statele Unite, dupa ce are doua baze americane pe teritoriul sau si un nou Parteneriat Strategic proiectat pentru Secolul 21. Acest Parteneriat a fost numit de Traian Basescu „un fel de Plan Marshall”, fiindca acopera o serie de domenii, pornind de la economie, tehnologie, si ajungind pina la cultura”, inclusiv ideea ridicarii vizelor pentru romanii care calatoresc in Statele Unite.

Spre deosebire de Parteneriatul Strategic, Planul Marshall prin care Statele Unite au ajutat la reconsturctia Europei dupa cel de al Doilea Razboi Mondial a injectat si sume impresionante in cele 17 de tari pe care americanii le-au ajutat sa-si revina.

Politigraf

XS
SM
MD
LG