Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Jumătatea de casă pierdută


Clișeele occidnetale au dreptate cînd vorbesc de defecte dar ignoră prea multe valori.




După 20 de ani de la destrămarea blocului comunist sovietic, Europa de Est ramane aproape o necunoscuta pentru societatile occidentale. Traian Ungureanu și jurnalul său de corespondent:

Jurnal de corespondent: cu Traian Ungureanu (Londra)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:49 0:00
Link direct


Turismul de masă a făcut din Asia și Africa, zone cît de cît familiare mutlor francezi, englezi sau germani. ce mai rămîne de acum înainte e descoperirea Europei de Est. Ciudat dar nu inexplicabil, Europa de Est zace ferecată în spatele acestor cuvinte: Euroa de est. Titlul dat acestei jumătăți de Europă e o formulă politică întărită în timpul ocupației comuniste. Sub acest nume, statele națiunile Europei de est au fost așezate laolaltă.

Mintea occidentală a rămas la datele care spun că e vorba de partea mai rea a Europei, unde totul e la fel, adică nimic nu merge, e tot timpul nevoie de ajutor și e mereu vorba de ingratitudine. Pe scurt, locul în care n-ai ce afla, din moment ce ești deja lămurit.

În aceste condiții, Europa de Est a devenit un tărîm prea îndepărtat. Nimeni nu se mai uită pe hartă unde ar putea vedea că Praga și Ljublijana sînt mai la vest decît Viena. Mai important, clișeele occidnetale au dreptate cînd vorbesc de defecte dar ignoră prea multe valori. Mai ales valorile comune ale culturii.

În consecință, după 20 de ani de cînd nu mai e totuna cu blocul comunist, Europa de Est e aproape o necunoscută pentru societățile occidentale. E o situație anormală care atîrnă de gîtul Europei. Ignoranța face în acest caz un cadou otrăvit Europei: o casă mai mică și o neînțelegere mai mare.
XS
SM
MD
LG