Linkuri accesibilitate

Povestea de succes a Moldovei, ameninţată de instabilitatea politică


Martin Sieg: UE mai speră că Moldova poate deveni o poveste de succes.



Instabilitatea politică prelungită din Moldova ar putea fi principalul ei obstacol în cursa altfel lăudabilă spre integrarea europeană. Aceasta a fost una din ideile formulate astăzi la un club de presă al Asociației pentru Politică Externă de expertul Martin Sieg, consilier pe probleme externe și de securitate în Parlamentul Germaniei. Detalii are Alla Ceapai.


Povestea de succes a Moldovei, ameninţată de instabilitatea politică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00
Link direct


Expertul german pe politică externă Martin Sieg susţine că Republica Moldova figurează pe agenda partenerilor europeni. Însă, Uniunea Europeană nu va veni ca un „dar” pentru Republica Moldova, care riscă să piardă multe oportunităţi din cauza instabilităţii politice:

Martin Sieg
Martin Sieg
„Mai mult ca atît, există o speranţă în Uniunea Europeană că după eşecul din Ucraina, Moldova va deveni o poveste de succes. Dar dacă instabilitatea politică va prevala multe oportunităţi vor fi pierdute de Republica Moldova. Consider că Moldova trebuie să nu rateze aceste oportunităţi intrînd dintr-o campanie electorală în alta. Şi aici o întrebare firească, dacă coaliţia de guvernare nu poate să se menţină împreună şi să realizeze reforme, atunci cine poate, care este alternativa? ”

Martin Sieg e de părere că instabilitatea politică afectează şi soluţionarea conflictului transnistrian, chiar dacă se vorbeşte despre reluarea negocierilor în formatul 5+2:

„Dar este un progres doar la nivel de procedură, nu şi unul de conţinut. Noi nu ne aşteptăm ca formatul 5+2 să ofere o soluţie în timpul apropiat. Va fi un proces de lungă durată. Dar este necesar în primul rînd o apropiere între Chişinău şi Tiraspol. Doar în aşa condiţii formatul 5+2 va putea găsi anumite soluţii care ar asigura integritatea Republicii Moldova. Însă aşa cum se apropie alegerile în Transnistria şi în Federaţia Rusă şi cel mai probabil şi în Republica Moldova negocierile ar putea demara doar în 2012.”

Martin Sieg a dat asigurări că guvernul Germaniei va continua să acorde susţinere autorităţilor din Moldova privind soluţionarea conflictului transnistrean.

Expertul german s-a arătat dezamăgit că nu toate forţele politice din Republica Moldova susţin integrarea europeană, făcînd referinţă la declaraţiile recente ale ex-preşedintelui Vladimir Voronin, privind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Euroasiatică, pe care le-a calificat ca un început de campanie electorală:

„Mi-aduc aminte că fiind la guvernare preşedintele Voronin opta pentru integrarea europeană şi cerea susţinerea Bruxelles-ului. Rămîne la discreţia Republicii Moldova în ce uniune vrea să se integreze. Consider că UE e mai oportună pentru Moldova. Dar acum nu vorbim despre cine poate să ofere mai mult, ci care din aceste două promovează mai mult reformele şi garantează o dezvoltare stabilă şi durabilă. Iar Parteneriatul Estic este deja un început pentru Republica Moldova. Totuşi trebuie să recunoaştem că Uniunea Europeană nu este pregătită să discute acum despre o eventuală lărgire.”

Martin Sieg susţine poziţia prim-ministrului Vlad Filat că Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană cînd ţara va fi pregătită. Iar pentru asta, în opinia expertului, Moldova trebuie să-şi consolideze stabilitatea politică, ceea ce îi va permite să promoveze reformele de care are nevoie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG