Linkuri accesibilitate

Premierul vine în Parlament


Va cere primul ministru Vlad Filat, aşa cum a avertizat nu o dată, sancţiuni şi demisii?


Premierul Vlad Filat va veni mâine în Parlament cu un raport despre atacurile raider asupra unor bănci. Va cere prim-ministrul, aşa cum a avertizat nu o dată, sancţiuni şi demisii? Şi ce ar putea însemna, pentru viitorul alianţei, un raport mai radical al premierului care a sugerat nu o dată că şi-ar suspecta partenerii de guvernare de implicare în aceste atacuri? Liliana Barbăroşie a asistat la şedinţa legislativului premergătoare acestui raport şi a încercat să afle la ce ne putem aştepta, vorbind şi cu un comentator de la Chişinău:

Deputaţii, reuniţi astăzi în şedinţă plenară, au părăsit întrunirea înainte să fi început să dezbată vreun proiect din agendă. Asta după ce comuniştii au profitat de absenţa mai multor deputaţi din coaliţie şi au plecat din sala parlamentului lăsând majoritarii fără cvorum. Iată cum a explicat gestul colegilor săi liderul fracţiunii PCRM, Maria Postoico:

„Este un protest faţă de refuzul alianţei de a introduce pe ordinea de zi a şedinţei iniţiativele legate de data alegerii şefului statului, constituirea comisiei pentru organizarea alegerilor preşedintelui şi două proiecte privind demiterea directorului SIS şi a procurorului general”.

Speakerul Marian Lupu s-a văzut nevoit să încheie şedinţa. Nu înainte însă ca deputaţii să stabilească pentru ziua de mâine audierea premierului referitor la atacurile raider care erau cât pe ce să lase mai mulţi investitori străini fără acţiuni în unele instituţii bancare moldoveneşti.

Audierea a fost cerută în şedinţa anterioară de grupul parlamentar al premierului, care a încercat astăzi , deşi fără succes, să amâne raportul pentru săptămâna viitoare.

Aşadar, premierul va veni mâine în legislativ să-şi prezinte punctul de vedere asupra la ceea ce s-a întâmplat. Semnalele pe care le-a transmis pînă acum în legătură cu acest subiect a întărit speculaţiile că mâine ar putea fi o zi fierbinte în legislativ. Când vorbise pentru prima dată despre atacuri, Filat a spus că există instituţii ale statului care nu şi-au făcut treaba, iar ulterior a lăsat de înţeles că nu cedează până nu află şi cine stă în spatele off-shor-urilor din schemele pe care le-ar fi deconspirat.

Un alt semnal a venit ieri din partea liderului comunist, Vladimir Voronin, care spunea după o întâlnire cu premierul că nu va admite să fie atras în reglări de conturi dintre componentele alianţei.

L-am întrebat pe şeful grupului parlamentar al premierului, Valeriu Streleţ, la ce ne putem aştepta de la raportul de mâine al primului-ministru:

„Unii colegi de alianţă zic că în fond nu avem ce asculta, că trebuie să ne oprim aici. Noi considerăm altfel. Sunt necesare concluzii certe cum au acţionat instituţiile statului. Respectiv să analizăm calitatea actului de guvernare.”

Iată ce a declarat însă democratul Dumitru Diacov :

„Eu am trăit perioade de activitate în alianţe şi înainte. Ştiu că când se doreşte să se lucreze şi apar probleme se discută în sânul alianţei, când apar alte situaţii, vedem probleme de genul acesta. Nu ştiu ce va fi mâine. Noi chiar astăzi am pus această întrebare în alianţă: spuneţi sincer, ce se întâmplă? Deocamdată nu avem solicitări radicale, de demisii şi aşa mai departe. Vom vedea.”

Analistul Anatol Ţăranu susţine că ziua de mâine va arăta cât de sincer a fost premierul la sfârşitul verii, când a vorbit despre intenţia sa de a se opune mafiotizării ţării:

„Fiecare partid are propria agendă. Comuniştii urmăresc anticipatele. Partidele alianţei au o agendă comună dezlânată şi câte una personal. În alianţă există două poluri – PLDM pe de o parte şi PL cu PD - pe de alta. Mâine vom afla cât de departe merge premierul Filat în lupta cu corupţia, dar şi atitudinea fiecărui partid din arcul de guvernământ faţă de această luptă. Asta ar putea duce inclusiv la ruperea alianţei. Depinde de cum îşi închipuie priorităţile premierul şi partidul său. Acţiunile din ultimele luni au fost ambigue – pe de o parte el a fixat intenţia sa de a lupta cu mafia, dar pe de altă parte nu se încumetă să meargă la o ruptură definitivă în ceea ce priveşte alianţa.”

Vom mai aminti că după audieri în tema tacurilor raider în comisiile parlamentare, atât liberalii, cât şi democraţii au spus că premierul exagerează proporţiile problemei, fiind vorba mai degrabă despre nişte reglări de conturi între acţionari.
Previous Next

XS
SM
MD
LG