Linkuri accesibilitate

De ce Rusia şi China se opun sancţiunilor împotriva Siriei?



Statele Unite sunt „revoltate” de decizia Rusiei şi Chinei de a opune veto, în Consiliul de securitate, unui proiect de rezoluţie european, care vorbea despre posibilitatea unor măsuri punitive împotriva regimului de la Damasc pentru modul brutal în care răspunde la demonstraţiile de protest, izbucnite cu 6 luni în urmă. Ileana Giurchescu rezumă relatările corespondenţilor Europei Libere:

Ambasadorul american la Naţiunile Unite Susan Rice a fost cea care a exprimat în termeni foarte clari, nemulţumirea Statelor Unite:

Statele Unite sunt revoltate că acest consiliul nu a fost capabil să se confrunte cu o problemă morală acută şi cu ameninţarea crescândă la securitatea regională, a declarat între altele d-na Rice.


De ce Rusia şi China se opun sancţiunilor împotriva Siriei?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:13 0:00
Link direct



Proiectul de rezoluţie fusese elaborat de Franţa, cu sprijinul Germaniei, Marii Britanii şi Portugaliei şi avea sprijinul a 15 state membre în Consiliul de securitate. În ultimul moment, la insistenţele Rusiei, din proiectul de rezoluţie a dispărut orice referinţă la „sancţiuni”, erau menţionate numai „măsuri energice” la adresa regimului lui Bashar al Assad.

Diverse mişcări pentru apărarea drepturilor omului susţin că în ultimele şase luni de confruntări şi proteste, peste 2.700 de persoane au fost ucise.

Când trimisul regimului sirian a luat cuvântul la Naţiunile Unite, ambasadorii american şi britanic au părăsit sala. Preşedintele al Assad susţine că este în curs de a reforma sistemul şi pune revoltele pe seamă unor grupări rebele înarmate.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vitaly Churkin a explicat de ce ţara sa s-a opus prin veto, deşi textul rezoluţiei nu mai pomenea de sancţiuni: „Întreaga filozofie a documentului este una de confruntare. Nu putem fi de acord ca toată vina să fie pusă pe seama Damascului”.

Iar China a explicat că se opune oricărui „amestec în treburile interne ale Siriei”.
Mai mult cele două ţări invocă situaţia din Libia, susţinând că rezoluţia ONU privind protejarea populaţiei civile a fost abuzată de forţele occidentale care au intervenit.

În replică, ambasadorul american a declarat că nimeni nu aseamănă Siria cu Libia, nimeni nu se gândeşte la o intervenţie militară.

Iar ambasadorul Franţei a avertizat că regimul sirian ar putea profita de eşecul rezoluţiei pentru a acţiona cu şi mai multă brutalitate împotriva protestatarilor.

Este pentru prima dată din 2008, că Rusia şi China s-au opus, împreună, prin veto unei rezoluţii. În 2008 au blocat sancţiunile împotriva Zimbabwe.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG