Linkuri accesibilitate

Între facturile înfiorătoare şi ţara cantoanelor


Mie unuia transformarea Moldovei într-o Elveţie mi se pare un proiect utopic



Am spus nu o dată, în această emisiune, că există în Moldova mirajul Elveţiei. Există aici nişte voci neobosite care ne îndeamnă să facem din R. Moldova o Elveţie a estului, voci care găsesc similitudini între neutralitatea ţării cantoanelor şi neutralitatea moldovenească, voci care spun că nu trebuie să intrăm în UE ca să fim în rînd cu Elveţia.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00
Link direct


Cu toate că ştiam de existenţa acestui trend, am avut deunăzi o adevărată revelaţie, privind un talk show cu participarea liderului social-democrat, Victor Şelin. Am aflat că dl Şelin nu numai visează la o Elveţie a Estului, ci chiar munceşte metodic pentru ca visul să devină realitate. Bunăoară, el vizitează frecvent ţara cantoanelor şi discută acolo cu politicieni şi oameni de afaceri elveţieni, luînd notiţe, studiind cu meticulozitate toate ingredientele miracolului social-economic elveţian.

Mărturisesc sincer că mie unuia transformarea Moldovei într-o Elveţie mi se pare un proiect utopic, ca şi accederea la prosperitatea elveţiană prin izolarea de Uniunea Europeană. Sîntem aici într-o dimensiune cu totul diferită, aşa cred, dar, cu toate acestea, documentarea temeinică a dlui Şelin în ce priveşte Elveţia nu poate decît să inspire respect.

Un lucru însă mi se pare ciudat. Iată tot deunăzi Partidul Social Democrat, condus de Victor Şelin, a chemat cetăţenii să fie solidari şi să exercite presiuni asupra guvernanţilor în cazul în care aceştia nu le vor da compensaţii cetăţenilor cu venituri mici.

Dacă aceste compensaţii, pe care PSD şi le doreşte de 23% din preţul gazelor naturale, nu vor fi alocate, dacă statul nu va avea grijă, oamenii sînt îndreptăţiţi să nu achite facturile, să le adune şi să le transmită Guvernului. Aşa zice PSD.

Asemenea reacţii erau de aşteptat după scumpirea substanţială a gazelor naturale. Vor urma negreşit alte scumpiri făcute de monopolistul veşnic, deci nu faptul că PSD e supărat mă miră.

Mă întreb pur şi simplu dacă aceste posibile proteste ale maselor, ca şi obişnuinţa de a miza mereu pe ajutorul statului, ne ajută să ne apropiem de Elveţia. Să zicem că ori de cîte ori monopolistul scumpeşte gazele noi cerem compensaţii tot mai mari şi ameninţăm guvernul. Asta ne face elveţieni? Eu nu am un răspuns.
XS
SM
MD
LG