Linkuri accesibilitate

5.10 - Chișinău: Vizita în Moldova a premierului rus Mihail Kasianov


Mihail Kasianov în 2007.
Mihail Kasianov în 2007.

Mihail Kasianov a refuzat să accepte micșorarea prețului la gazele naturale livrate de Rusia.





5 octombrie 2011

Ora Moldovei.

Vizita în Moldova a premierului rus Mihail Kasianov.

Cu puțin timp în urmă la Chișinău s-a încheiat vizita oficială a primului ministru al Federației Ruse, Mihail Kasianov. Pe durata scurtei sale vizite, Kasianov a avut întrevederi cu președintele Vladimir Voronin și cu omologul său moldovean, Vasile Tarlev. A fost semnat și un memorandum ce reglementează o parte din problemele legate de livrarea gazelor naturale rusești, așa cum puteți afla de la Alexandru Eftodi.

Primul ministru rus Mihail Kasianov a refuzat astăzi la Chișinău să accepte micșorarea prețului la gazele naturale, pe care Federația Rusă le furnizează Republicii Moldova. Kasianov a fost de acord doar să faciliteze modul de achitare a consumului de gaze naturale.

Președintele moldovean Vladimir Voronin și premierul Vasile Tarlev i-au cerut șefului Guvernului rus ca prețul gazelor naturale livrate Republicii Moldova să fie micșorat de la 80 de dolari pentru o mie de metri cubi la 65 de dolari. Mihail Kasianov a acceptat doar modificarea modalității de plată pentru gazele naturale.

Astfel Republica Moldova va achita în mod curent doar 60 de dolari din preț, iar restul de 20 de dolari peste trei ani. Noile condiții de achitare au fost fixate într-un memorandum semnat de cei doi miniștri după lungi dezbateri, care au devansat programul vizitei cu mai mult de două ore.

Vasile Tarlev și Mihail Kasianov au început negocierile la ora 14 la Palatul Republicii, iar apoi le-au continuat la Președinție, în prezența șefului statului moldovean Vladimir Voronin, ele încheindu-se după ora 18. Memorandumul stabilește că Republica Moldova nu va mai negocia cu Concernul rus Gazprom modalidățile de achiziționare a gazelor naturale, ci direct cu Guvernul Federației Ruse. După semnarea documentului cei doi prim-miniștri au făcut declarații de presă.

Mihail Kasianov: ,,A fost semnat memorandumul, care va sta la baza încheierii până la 1 decembrie a unui acord interguvernamental privind datoria pentru gazele livrate Republicii Moldova, și modul de furnizare în continuare a gazelor. Prețul va rămâne același.”

La rândul său Vasile Tarlev a calificat semnarea memorandumului drept moment istoric pentru Republica Moldova. ,,Am obținut garanția asigurării cu gaze pe termen lung la prețuri stabile, cei drept la prețuri nu mai mici decât cele de astăzi”, a spus Tarlev. El s-a arătat mulțumit de discuțiile purtate cu șeful Guvernului rus, chiar dacă acesta a respins solicitarea oficialilor moldoveni de a accepta reeșalonarea datoriilor pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova și a declarat că acest lucru se poate face doar prin intermediul Clubului de la Paris.

Datoria constituie în prezent aproximativ 800 milioane de dolari, iar regiunii transnistrene îi revine 63 la sută din aceasta. Potrivit unor informații neconfirmate deocamdată oficial, primul ministru rus a propus ca întreaga datorie, inclusiv cea a autoproclamatei republici transnistrene, să fie transformată în datorie de stat a Republicii Moldova față de Federația Rusă.

În cadrul întrevederii cu presa, Mihail Kasianov a fost solicitat să comenteze declarațiile liderilor de la Tiraspol privind pretinsa blocadă economică, la care a recurs Chișinăul. Premierul rus a spus că ,,este dreptul suveran al fiecărei țări de a stabili regimul vamal. După aderarea la Organizația Mondială a Comerțului, Republica Moldova este în drept să schimbe specimenele vamale, a spus Kasianov.

În alt context șeful Guvernului de la Moscova a promis că la începutul anului 2002 Rusia va începe să livreze curent electric în Republica Moldova prin intermediul rețelelor ucrainiene. În perspectivă urmează a fi constituită o întreprindere mixtă, care va exporta curent spre consumatorii din statele europene.

Din Chișinău, Alexandru Eftodi, Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG