Linkuri accesibilitate

Alexandru Tănase, noul preşedinte al Curţii Constituţionale


„Să încercăm să ne ţinem la o distanţă cât mai mare de turbulenţele politice.”



Noul preşedinte al Curţii Constituţionale este Alexandru Tănase, fost ministru al justiţiei, care a fost ales de judecătorii Curții după demiterea lui Dumitru Pulbere. Alexandru Tănase e unul din fondatorii Partidului Liberal Democrat, pe care l-a părăsit în aprilie anul acesta, odată cu numirea sa ca judecător la Curtea Constituţională. El a deținut portofoliul justiției din 2009 pînă în primăvara acestui an. Alexandru Tănase i-a acordat un interviu corespondentei Europei Libere Valentina Ursu.

Alexandru Tănase în dialog cu Valentina Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:14 0:00
Link direct



Europa Liberă: Ce vă propuneţi pentru acest mandat?

Alexandru Tănase:
„Îmi propun ca în cadrul acestui mandat, împreună cu colegii mei, să ne concentrăm exclusiv asupra jurisdicţiei constituţionale, asupra calităţii hotărârilor Curţii Constituţionale, asupra uniformizării practicii Curţii şi să încercăm cu toţii împreună să ne ţinem la o distanţă cât mai mare de toate turbulenţele politice.”

Europa Liberă: Credeţi că anumite declaraţii au fost interpretate drept politice şi aceasta a făcut ca această Curte Constituţională să-şi piardă din încredere?

Alexandru Tănase
: „Sigur că putem analiza mult care este motivul că nivelul de încredere în Curte nu este cel pe care ni l-am dorit, dar nu asta îmi propun eu să fac acum. Prefer să privesc spre viitor. Şi mă bucur sincer de faptul că ideile pe care le am au găsit sprijin în mediul judecătorilor, care mi-au acordat acest vot de încredere aproape unanim.”

Europa Liberă: Care din aceste idei vreţi să le spuneţi şi la microfonul Europei Libere?

Alexandru Tănase:
„Sigur că este vorba despre aplicarea jurisprudenţei Curţii Europene, a practicii internaţionale şi examinarea mai profundă a sesizărilor care vin la Curte. Cu alte cuvinte, să încercăm să lucrăm într-o manieră ca hotărârile Curţii să rezolve situaţii şi să dea mai multă claritate cadrului normativ, care este obiectul sesizărilor la Curte.”

Europa Liberă: Câte sesizări aveţi astăzi la Curte?

Alexandru Tănase:
„Sunt multe sesizări, majoritatea sunt din partea Partidului Comuniştilor. Sunt şi din partea partidelor, care formează actuala majoritate parlamentară. Este important să ne concentrăm nu doar asupra numărului de sesizări, dar este important să ne concentrăm cu toţii împreună asupra calităţii şi explicităţii hotărârilor Curţii Constituţionale, ca ele să fie inteligibile, ca să fie pe înţelesul celor care se adresează.”

Europa Liberă: Putem vorbi despre un climat sănătos, care ar permite o bună activitate a Curţii Constituţionale? Dacă cumva nu sunt împărţiţi pe tabere şi judecătorii?

Alexandru Tănase:
„Fiecare judecător are punctul lui de vedere. El trebuie tratat cu maxim respect, dar este important ca în cadrul discuţiilor să se ajungă la acele formule, care asigură pe de o parte hotărâri de compromis, pe de altă parte o coagulare a potenţialului, care există la Curtea Constituţională, pentru a putea să ne mişcăm înainte.”
XS
SM
MD
LG