Linkuri accesibilitate

„Instabilitatea politică sperie investitorii” (Adevărul)


„Prin gura lui Dodon vorbeşte Moscova” (Timpul).





Un editorial din Jurnal de Chişinău semnat de Nicolae Negru numeşte summitul Parteneriatului estic, de săptămâna trecută de la Varşovia „un început de dezamăgire” pentru moldoveni. „Să privim adevărul în faţă şi să spunem lucrurilor pe nume: oricâtă satisfacţie ar afişa Filat şi ceilalţi colegi ai săi din statele membre ale PE, adevărul e că UE nu ne doreşte în cadrul ei, ci ne lasă definitiv dincolo de zidurile cetăţii sale, într-o zonă tampon care să ţină la distanţă Rusia tot mai agresivă în efortul de recucerire a spaţiului post-sovietic”, apreciază în editorialul său Nicolae Negru.

Comentatorul crede că în acest context devine tot mai clară insistenţa lui Traian Băsescu de a fi ataşat vagonul R. Moldova la trenul Balcanilor de Vest, idee privită cu condescenţă pînă acum de ministrul Leancă. În continuare, editorialistul avansează ideea, susţinută şi de colegul său comentator, Petru Bogatu, că această stare de fapt ar trebui să impulsioneze tendinţele unioniste din R. Moldova, mai ales că tot mai mulţi cetăţeni moldoveni devin cetăţeni ai UE prin România. Petru Bogatu merge chiar mai departe şi spune că astăzi ar fi momentul potrivit pentru apariţia unui partid unionist, care să demonstreze că lumina din capătul tunelului există pentru moldoveni şi ea este românească.

În editorialul său din Timpul, Constantin Tănase se referă la o scrisoare a deputatului comunist Igor Dodon pe care acesta a adresat-o colegilor săi din Consiliul municipal Chişinău. Dodon insistă, între altele, în scrisoare asupra scoaterii din piaţa centrală a capitalei a pietrei comemorative dedicată victimelor ocupaţiei sovietice, instalată în vremea când liderul liberal Mihai Ghimpu era şef interimar al statului.

„Textul (scrisorii – n.r.) e de un cretinism politic atât de avansat, încât mă salvează de supliciul de a-l comenta”, apreciază Tănase. El crede însă că prin gura lui Dodon vorbeşte Moscova şi spune că nu aş scrie aceste rânduri dacă n-ar fi asistat în aceste zile la o adevărată campanile de glorificare a acestuia de către analiştii din tabăra anticomunistăm care mai speră la votul lui pentru alegerea preşedintelui.

Instabilitatea politică sperie investitorii”, se concluzionează într-un articol din Adevărul din care aflăm că investiţiile străine un crescut cu 86 la sută în prima jumătate de an, dar de două ori mai lent decât în prima jumătate a anului 2008, adică înainte de criză. Un alt factor de descurajare, potrivit lui Andrei Crigan, directorul Casei de Investiţii BIS-capital, citat de Adevărul, ar fi „imprevizibilitatea cadrului economic pe termen scurt şi mediu”.

Istoricul Igor Caşu scrie în editorialul său pentru acelaşi ziar că, în loc să intre în competiţie de intenţie privind reabilitarea Circului din capitală, Primăria şi Guvernul ar urma să se preocupe împreună, 50 la 50, de restabilirea acestei instituţii, ca şi de construirea unui spaţiu adiacent pentru Arhiva Naţională unde până la finele lui 2011 ar urma să fie transferate de la SIS şi MAI, conform deciziilor anterioare, dosarelor persoanelor supuse represiunilor sub comunism”.
XS
SM
MD
LG