Linkuri accesibilitate

Conflictul transnistrean după 20 de ani


Dubăsari, 1 octombrie 1991
Dubăsari, 1 octombrie 1991

Reglementarea diferendului transnistrean depinde deopotrivă de eforturile Chişinăului şi de voinţa partenerilor externi




La Chişinău a fost dat publicității un studiu intitulat „Conflictul transnistrean după 20 de ani”. Relatează Diana Răileanu.

Conflictul transnistrean după 20 de ani
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00
Link direct



Autorii studiului constată că pentru prima dată în ultimii 20 de ani Chişinăul are mai multe oportunităţi de soluţionare a conflictului transnistrean. În primul rând, opinează analistul Centrului pentru Studii Europene din Varşovia, Witold Rodkiewicz, datorită schimbărilor politice şi economice care au loc la Tiraspol: „În regiunea transnistreană situaţia s-a schimbat radical. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani situaţia economică a regiunii este mai rea decât cea a Republicii Moldova. De asemenea, vedem o divizare profundă a liderilor transnistreni care nu reuşesc să împartă puterea. Pe fundalul acestor neînţelegeri, autorităţile de la Chişinău ar putea câştiga teren în faţa Tiraspolului.”

De asemenea, crede expertul de la Varşovia, dacă guvernul de la Chişinău va reuşi să obţină succese în raport cu Uniunea Europeană, Republica Moldova va deveni mai atractivă pentru populaţia din regiunea transnistreană.

Autori ai studiului „Conflictul transnistrean după 20 de ani”
Experţii moldoveni sunt de acord cu cei europeni şi îndeamnă autorităţile de la Chişinău să caute soluţia pentru rezolvarea conflictul transnistrean pe malul stâng al Nistrului, discutând cu populaţia din regiune. Iată care sunt argumentele analistului Oazu Nantoi, unul dintre autorii studiului „Conflictul transnistrean după 20 de ani”: „Noi suntem ostaticii unei scheme absolut anormale când un grup restrâns de persoane care nu au nimic în comun cu Republica Moldova sub mai multe aspecte, au monopolizat dreptul de a vorbi din numele întregii populaţii din raioanele de est ale Republicii Moldova, inclusiv din numele celor 250 de mii de cetăţeni ai ţării. Sigur că înainte de a veni pe malul stâng cu ideea de a reîntregi statul, noi trebuie aici, pe malul drept, să ne apreciem asupra principiilor de bază şi a pietrelor de temelie al acestui stat, deoarece când vii pe malul stâng şi ţi-i ruşine de realităţile de pe malul drept, apoi despre ce fel de reîntregire a ţării poate fi vorba?”

De asemenea, crede Oazu Nantoi, soluţionarea diferendului transnistrean va stagna atâta timp cât o parte dintre politicienii moldoveni vor trage foloase de pe urma neînţelegerilor între Chişinău şi Tiraspol: „Fenomenul corupţiei şi contrabandei cu implicarea persoanelor sus-puse de la Chişinău, pe parcursul a 20 de ani de zile, nu e vorba de ultimii ani, a avut un impact foarte nociv şi substanţial asupra ceea ce noi numim căutarea soluţiei viabile pentru conflictul transnistrean.”

Autorii studiului „Conflictul transnistrean după 20 de ani” sunt de părere că reglementarea diferendului transnistrean depinde deopotrivă de eforturile Chişinăului, cât şi de voinţa partenerilor externi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG