Linkuri accesibilitate

Trenule mașină mică


Nu cumva haosul tranziţiei s-a strecurat şi în „maşina mică”, vorba cîntecului?




Mărturisesc că ultima dată am călătorit cu trenul acum patru ani, cînd a trebuit să plec la Kiev. Am reţinut atmosfera vetustă din vagon, nişte gastarbeiteri zurlii-băşcălioşi care fumau pe coridor, murdăria din compartiment şi din WC, dar şi o sumedenie de genţi pîntecoase, grele, pe care însoţitorul de vagon le băgase în nişele compartimentelor, stingherind bagajele oamenilor. Mi-am zis atunci că voi face tot ce-mi stă în putinţă ca să nu mai intru în trenurile patriei. Şi nu am mai intrat de atunci.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00
Link direct


De ce totuşi mi-am amintit de trenuri? Păi, pentru că duminică ofiţerii anticorupţie şi procurorii au reţinut o tînără însoţitoare de vagon în clipa în care aceasta primea 3000 de euro de la un cetăţean care dorea şi el să devină însoţitor de vagon. Bănuita îl asigurase pe cetăţeanul dornic de job că îi poate influenţa pe şefi în această privinţă, în schimbul valutei, fireşte. De reţinut că omului i se promitea funcţia de însoţitor de vagon pe ruta Chişinău-Moscova. Acelaşi traseu pe care am călătorit eu ultima dată.

De-a dreptul curios e că o poveste similară a avut loc pe la mijlocul lui septembrie. Atunci a fost reţinut un însoţitor de vagon mai vîrstnic, tot de pe ruta Chişinău-Moscova, care, spre deosebire de tînăra lui colegă, a cerut numai 2000 de euro de la un căutător de job. Pesemne că tinereţea e mai nerăbdătoare de a se înavuţi.

Iar dacă mai scotocesc prin cotloanele memoriei, aş putea să prelungesc şirul de cazuri regretabile cu participarea unor însoţitori de vagoane autohtoni. Da, am citit în ultimii ani mai multe ştiri despre nişte însoţitori de vagoane şmecheri, care transportau mărfuri dubioase sau de contrabandă. Şi atunci mă întreb: nu cumva haosul tranziţiei s-a strecurat şi în „maşina mică”, vorba cîntecului? Cazurile ciudate de pînă acum par să configureze un nou personaj emblematic al tranziţiei interminabile – însoţitorul de vagon pus pe căpătuială...
XS
SM
MD
LG