Linkuri accesibilitate

E mult de lucru pentru instalarea democrației, a statului de drept


Elmar Brok
Elmar Brok

Elmar Brok: „Aș fi de acord dacă principiul federalist ar fi luat în discuție ca rezolvare a acestui conflict. Însă trebuie văzut dacă prietenii noștri din Moldova văd o astfel de rezolvare.”



Elmar Brok, președintele Comitetului de politică externă al Parlamentului European răspunde întrebărilor corespondentei Europei Libere, Iolanda Bădiliță.

Europa Libera: Dle Brok, in timpul unei dezbateri din Parlamentul European pe marginea summitului Parteneriatului Estic de la Varsovia ati spus, referitor la conflictele inghetate, ca doar printr-o colaborare stransa intre tarile de la rasarit acestor conflicte li s-ar putea gasi o rezolvare. Puteti sa detaliati?

Elmar Brok:
„Trebuie sa vedem ca de multe ori atunci cand interesele sunt comune este mai simplu de gasit o solutie mai ales cand discutam despre conflicte. Conflictele costa din ce in ce mai mult. Si atunci cand discutam de o colaborare politica si conditiile psihologice se imbunatatesc, tensiunea politica dispare.”

Europa Libera: Cu alte cuvinte, mai intai tarile insele ar trebui sa gaseasa solutii la conflictele de pe teritoriul fiecareia si apoi sa conlucreze cu partenerii externi: UE, COE, OSCE?

Elmar Brok:
„Trebuie sa fie un proces paralel. Uniunea Europeana nu discuta bilateral cu Kiev, Baku sau Tbilisi, ci incearca sa o faca printr-o politica globala. Prin acest process bilateral incearca sa ajunga la o solutie comuna.”

Europa Libera: Dupa cum stiti, principalul tel al majoritatii tarilor din Parteneriatului Estic este sa devina membre ale Uniunii Europene. Insa in acest moment, pentru Uniunea Europeana, Grecia si pachetul de salvare a monedei euro reprezinta principalele preocupari. Cat de realista este, in acest context, asteptarea partenerilor rasariteni ai UE de a deveni membri?

Elmar Brok:
„Este realista daca nu se refera la urmatorii
E mult de lucru pentru implementarea democratiei, a statului de drept, pentru ca economia sa aiba rezultate pozitive iar coruptia sa fie diminuata.

cinci sau zece ani. Aceste tari nu indeplinesc inca acele conditii impuse de UE pentru a deveni membre. E mult de lucru pentru implementarea democratiei, a statului de drept, pentru ca economia sa aiba rezultate pozitive iar coruptia sa fie diminuata.

Pe de alta parte, UE are ea insasi de rezolvat propriile probleme urgente cu Grecia si cu criza datoriilor. O Uniunea cu 27 de membri nu este usor de administrat, de aceea UE are nevoie de timp pentru a-si gasi mecanismele ideala care sa o ajute sa functioneze corespunzator in aceasta formula. Abia apoi se va pune problema unei extinderi.

Asadar, in acest moment, este important ca relatiile dintre UE si aceste tari sa sa intareasca prin acorduri de liber schimb, prin inlesnirea vizelor, ca tarile sa implementeze AQ-ul comunitar intr-o proportie de cel putin 70%. De fapt, daca ne uitam la alti vecini ai UE, cum este cazul Elvetiei, se poate profita de pe urma unei relatii bune cu UE si fara sa fii membru al UE.”

Europa Libera: Moldova si Transnistria, iata o alta tema sensibila. Sustine UE schema unei rezolvari federaliste a acestui conflict?

Elmar Brok:
„Eu as fi de acord daca principiul federalist ar fi luat in discutie ca rezolvare a acestui conflict. Insa trebuie vazut daca prietenii nostri din Moldova vad o astfel de rezolvare. Atat UE cat si guvernul federal german vad in Transnistria un test pentru Rusia, pentru a se vedea daca aceasta tara este pregatita sa participe la gasirea unei solutii pentru conflictele inghetate. Fara ca Rusia sa isi asume responsabilitatea, nu se va ajunge la o solutie.”

Europa Libera: In timpul ultimei sesiuni a Parlamentului Eurpean, am auzit cuvantul „razboi” rostit de mai multe ori cand a venit vorba despre conflictele inghetate. Avem motive de ingrijorare ca aceste conflicte inghetate ar putea deveni conflicte deschise care vor genera razboi?

Elmar Brok:
„Acestea sunt conflicte permanente, chiar daca li se spune „inghetate”. Nagorno-Karabach este o mare problema. Acolo am avut deja un razboi. Sa va mai amintesc de Georgia cu Abhazia si Osetia? De aceea opinia mea este ca trebuie sa incercam sa gasim alte solutii care sa co-intereseze statele din intreaga regiune. Doar acestea vor fi sustenabile.”
XS
SM
MD
LG