Linkuri accesibilitate

Mișcarea Populară este o greșeală strategică pentru democrat-liberali (Evenimentul zilei)


„E un loc comun să critici politica externă dusă de guvernul de la București” („22”).





O stire scurta din Romania libera consemneaza declaratiile premierului moldovean Vlad Filat la summitul Parteneriatului estic, care are loc la Varsovia timp de doua zile. Filat cere diferentierea statelor din Parteneriatul estic si mai multe angajamente ale Uniunii Europene fata de tarile de la frontiera de rasarit a Uniunii. Seful executivului de la Chisinau a mai reamintit cu acest prilej ca 50% din exporturile Republicii Moldova se fac catre state ale Uniunii Europene – se arata in Romania libera.

„E un loc comun sa critici politica externa dusa de guvernul de la Bucuresti si de Administratia prezidentiala din perspectiva proastei relatii cu Moscova” – scrie Raluca Alexandrescu in saptamanalul 22. Analiza sa spune explicit ca nu relatia cu Rusia este punctul slab al diplomatiei romane, dar mai ales ca Rusia nu este, nu a fost si nu da semne ca va fi o democratie. Premierul Vladimir Putin va fi integral sustinut de presedintele Medvedev ca sa-i ia locul la viitoarele alegeri.

Cu noua Constitutie, adoptata in 2008, Putin poate avea doua mandate de cate sase ani fiecare, deci poate fi un țar modern pana in 2024. Din aceasta perspectiva ar trebui vazute indignarea si reactiile de preocupare exprimate de Moscova la anuntul semnarii acordului dintre Romania si Statele Unite pentru amplasarea la Deveselu a scutului antiracheta american - arata Raluca Alexandrescu.

Mircea Cartarescu, comentatorul Evenimentului zilei, este un adversar al proiectului Miscarea Populara. In opinia sa, este o greseala strategica pentru democrat-liberali. Termenul populara trimite, in contextul romanesc, mai degraba la populism, adica la manipularea celor mai joase segmente ale societatii in scop pur electoral – scrie Cartarescu.

Nici termenul miscare nu-i suna mai bine, de vreme ce miscari au fost la inceput si comunismul si fascismul. Cuvantul ar sugera „spargerea tiparelor parlamentare si apelul direct la popor sau la o parte a lui”.

Cristian Campeanu, de la Romania libera, observa ca România isi populeaza pe mai departe spatiul public cu nonpersonalitati – atat in politica cat si in viata mondena – in loc sa poarte adevaratele dezbateri, cum ar fi cele legate de criza economica si de remediile sale complicate.
XS
SM
MD
LG