Linkuri accesibilitate

Agricultura şi spinoasa problemă a subvențiilor de la stat


Vasile Bumacov: eu pot să cer aceşti bani la infinit, dar dacă bugetul nu are...






Agricultorii se arată îngrijoraţi de faptul că o parte din ei ar putea rămîne în acest an fără subvenţii, după ce statul s-a angajat să le acopere o parte din investiţiile pe care le-au făcut. Asta se întîmpla şi în trecut, numai că în acest an, urmare a negocierilor cu Fondul Monetar Internațional, statul nu-şi va putea amîna datoriile faţă de agricultori pe alţi ani. Iar ca să acopere aşteptările tuturor fermierilor, guvernul, pe lîngă cele 250 de milioane de lei destinate pentru aşa-zisele subvenţii ar trebui să aloce cel puţin încă 300, au declarat 4 organizaţii de agricultori azi la o conferinţă de presă. Relatează Lucia Diaconu.

Agricultorii cer dublarea subvenţiilor pentru 2012
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:25 0:00
Link direct



Chiar dacă guvernul are de gînd să suplimenteze fondul de subvenţii cu cel puţin 150 de milioane de lei, printr-o rectificare la buget, cei care-i reprezintă pe agricultori spun că asta ar fi prea puţin ca să acopere toate dosarele acceptate. Astfel încît o parte din afacerile fermierilor pentru care nu vor ajunge bani ar putea falimenta, după ce aceştia au mizat pe ajutorul de la stat atunci cînd s-au hotărît să investească mai mult decît îi ţine buzunarul.

Liderii fermierilor spun că executivul ar trebui să găsească cel puţin încă atîta ca să evite aceste consecinţe. Pentru că după ce a fost cheltuit tot fondul de subvenţii din acest an, pe lîngă obligaţia deja asumată pentru 120 de milioane de lei, statul ar mai avea şi o datorie veche de 67 de milioane.

Agricultorii au mai cerut să fie dublate subvenţiile pentru anul viitor, după ce au aflat că proiectul bugetului pentru 2012 prevede exact atîta cît au primit în acest an pînă acum, adică 250 de milioane. Iată cum îşi justifică aceştia pretenţiile: „În anul 2011, în 7 luni, exportul produselor alimentare a crescut cu peste 48 la sută, la majoritatea culturilor s-a înregistrat spor de recolte, au crescut recoltele la fructe şi legume, în condiţiile cînd agricultorii au dus lipsă de subvenţionare. Noi privim subvenţionarea sub unghiul a investi 1 leu şi a cîştiga 1 leu 50 de bani- 2 lei, iar în urma acestei investiţii efectuate cu suportul statului cîştigăm toţi: şi noi producătorii, şi statul, ca venituri la bugetul de stat. ” – a declarat directorul Federaţiei naţionale a fermierilor Vasile Mîrzenco.

Şi Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii asociaţiilor de producători agricoli UniAgroProtect: „Noi nu cerşim, noi nu cerem bani pentru consum, noi nu vrem indemnizaţii. Noi vrem cu suportul statului să atragem cît mai multe investiţii în agricultură şi să fim
competitivi. Chiar şi la accesarea fondurilor europene prima întrebare care apare la donatori - dar care este suportul statului, este oare această ramură prioritară pentru voi. Şi în aceste sens
şi ajutorul pe care noi mizăm din partea donatorilor poate fi mai mic, dacă statul nu va schimba atitudinea faţă de această problemă.”

L-am întrebat pe ministrul agriculturii Vasile Bumacov ce şanse are statul să-şi onoreze promisiunile în măsură deplină pînă la finele acestui an: „Nu putem ajunge cu datorii fiindcă nu mai este acceptată această practică, de aceea vom căuta alte soluţii de a rezolva problema. Rămîne să vedem, să discutăm. Eu pot să cer aceşti bani la infinit dar dacă bugetul nu are capacitatea cuvenită aceasta nu duce la nimica. Noi căutăm şi alte soluţii. Noi lucrăm
cu organisme internaţionale, cu donatorii. Am liberalizat la maximum piaţa. Încercăm să atragem investitorii, fiindcă eu vă asigur că o piaţă liberă, cu preţuri bune şi aducerea în ţară a
investitorilor în domeniile strategice vor aduce la sigur mult mai multe beneficii agriculturii şi agricultorilor decît lupta aceasta la infinit pentru subvenţii.”

Adaug că motivul pe care l-au invocat autorităţile cînd au decis să restrîngă subvenţionările în agricultură începînd cu acest an e că producătorii subvenţionaţi obţineau pînă acum cea mai mică producţie agricolă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG