Linkuri accesibilitate

Mişcarea Populară din România şi riscurile populismului


Partidul lui Traian Băsescu ar putea fi interesat de o alianță cu partidele extremiste.






În România, preşedintele Traian Băsescu a lansat proiectul Mişcării Populare, grupare de centru dreapta calchiată după majoritatea conservatoare din Parlamentul European. Am întrebat-o pe corespondenta noastră la Bucureşti, Sabina Fati, care este scopul iniţiativei şi ce partide ar putea reuni?

Mişcarea Populară din România şi riscurile populismului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00
Link direct


Partidul Democrat Liberal, aflat la guvernare în România, vrea să-şi schimbe imaginea înainte de alegerile parlamentare de anul viitor şi incearca diferite solutii de lifting. Prima dintre ele a fost sa abandoneze culoare portocalie, care era in voga in regiune in 2004 atunci cind actualul presedinte al Romaniei Traian Basescu a cistigat prima data alegerile prezidentiale, iar alianta de dreapta din care facea parte si partidul sau a ajuns la putere.

A doua solutie a venit la fel de natural, pe fondul erodarii PDL din cauza crizei economice: schimbarea denumirii, dar nu pur si simplu ci sub pretextul asocierii cu alte forte dispuse sa intre sub o umbrela mai mare. Miscarea Populara ar putea fi eticheta pentru viitoarea alianta condusa de democrat-liberalii romani.

Denumirea a fost deja inregistrata oficial, dar nu de liderii partidului, ci de fiica cea mare a presedintelui Romaniei, semn ca seful statului are planuri serioase pentru formatiunea sa, dar nu se bazeaza prea mult pe cei care o conduc.

Citeva linii directoare despre cum ar putea fi folosita Miscarea Populara a dat chiar vicepresedinta PDL, Elena Udrea, favorita a presedintelui roman: la masa negocierilor sint asteptati sa vina liderul extremist şi europarlamentarul Vadim Tudor, patronul echipei Steaua, Gigi Becali, un profet populist, care conduce un partid de buzunar, dar si Dan Diaconescu, patronul OTV, o televiziune tabloida, cu ajutorul careia a fost constituit recent Partidul Poporului. Cele trei partide româneşti care promoveaza idei extremiste, homofobe si care propovaduiesc ajutoare de stat de cite 20 de mii de euro dupa cistigarea alegerilor, cum face Dan Diaconescu, string impreuna, potrivit sondajelor cam 14 procente.

Electoratul saracit, aflat la marginea oraselor mari, tinerii fara locuri de munca, precum si o parte din telespectatorii interesati de subiecte serioase tratate lejer ar putea fi atraşi de discursul acestor radicali fara carisma, de aceea partidul lui Traian Basescu ar putea fi interesat de o astfel de alianta contra naturii. Lideri cu greutate din PDL au vorbit despre extinderea Miscarii Populare cu aceste formatiuni, numai ca in acest fel exista riscul transformarii acestei umbrele intr-o miscare populista.

Politigraf

XS
SM
MD
LG