Linkuri accesibilitate

Preţul înfiorător al gazelor


Grav e că Moldova nu are şi nici nu prea caută soluţii.



Am spus deunăzi ceea ce e la mintea cocoşului: profitînd de situaţia sa privilegiată, monopolistul Gazprom va va tot majora preţul gazelor naturale pînă-n pînzele albe. Am spus că preţul gazelor va deveni astronomic, un preţ căruia mulţi nu-i vor putea face faţă. Moldova e într-o situaţie şi mai proastă decît Ucraina, care de bine de rău reuşeşte să obţină nişte reduceri, şi nici nu e regiunea transnistreană căreia nu i se prea cere socoteală pentru datorii.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link direct


Şi mai ziceam că, în aceste condiţii, orice alternativă pentru Gazprom, fie şi medievală, primitivă, trebuie salutată. De aceea, faptul că în iarna care se apropie mai multe şcoli şi grădiniţe din provincie se vor încălzi cu paie mi se pare minunat, atîta timp cît Gazprom e monopolist. Din păcate, în Chişinău, trecerea la încălzirea cu paie e mai problematică, dacă nu chiar imposibilă. Prin urmare, chişinăuenii vor rămîne faţă-n faţă cu pofta mereu crescîndă a monopolistului.

Ceea ce s-a întîmplat deunăzi în faţa clădirii societăţii pe acţiuni Moldova Gaz ar putea fi doar un prim semnal al viitoarelor mari probleme. Preţurile noi încă nu au intrat în vigoare, iar vreo 20 de consumatori, în frunte cu fostul ministru al apărării, Valeriu Pleşca, au şi protestat deja împotriva lor. Am văzut printre protestatarii nemulţumiţi şi îngrijoraţi cîteva mame cu copii şi cîţiva oameni care au spus că nu au cu ce plăti facturile. Nu ştiu exact cum se descurcă anume aceşti oameni sosiţi împreună cu ex-ministrul apărării, dar impresia mea e că numărul celor speriaţi de preţul gazelor va creşte considerabil în iarnă, apoi în primăvară, cînd preţul va fi majorat din nou, şi apoi iarăşi în toamnă, la o altă ritualică majorare.

Un lucru pe care multă lume încă nu-l înţelege aici e acela că preţul gazelor livrate de Gazprom va creşte MEREU. Iar şi mai grav e că Moldova nu are şi nici nu prea caută soluţii. Alternative, exceptînd varianta modestă cu paiele, nu avem. Salariile nu sînt europene ca să poată facă faţă preţului european al Gazpromului. Şi nici îndemnul ex-ministrului apărării, acela de a nu achita facturile care chipurile sînt calculate incorect, nu mi se pare o soluţie. Fireşte, ar trebui să fim siguri că nu sîntem înşelaţi, dar preţurile în orice caz nu pot fi mici. Aşa că ne aşteaptă timpuri grele...
XS
SM
MD
LG