Linkuri accesibilitate

Spectacolul de teatru „ROGVAIV” - o lecţie de toleranţă pentru toţi


Toleranţa jucată pe scenă ar trebui să devină o realitate în societatea moldavă.


La Teatrul Spălătorie a fost reluat spectacolul regizorului român Bogdan Georgescu intitulat ROGVAIV (iniţialele culorilor curcubeului), spectacol inspirat de întreaga controversă provocată de legea anti-discriminare. Un spectacol pledoarie pentru mai multă toleranţă faţă de minorităţile sexuale, şi nu numai. Relatează Alla Ceapai.

O lecție de toleranță pentru toți
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00
Link direct


Cu cîteva clipe înainte de spectacol am discutat cu regizorul Bogdan Georgescu despre ce înseamnă toleranţă şi nedescriminare. „Eu sunt minoritar, înseamnă că suntem mai puţini decît cei care sunt mai mulţi, dar asta nu înseamnă că sunt mai prejos, asta înseamnă discriminare - tratare diferenţială. Sunt diferit. Atât. Tu ca societate trebuie să construieşti sistemul în care şi eu să pot exista.”

ROGVAIV, scenă din spectacol
Bogdan Georgescu spune că scenariu a fost inspirat de rezistenţa societăţii moldoveneşti în adoptarea legii antidiscriminare, retrasă din Parlament din cauza sintagmei „orientare sexuală”: „Ne-am propus să creăm o imagine asupra nivelului de toleranţă în Chişinău 2010-2011. Ce a fost pentru mine şocant a propos de ceea ce se întîmplă în Chişinău a fost să-i zic aşa nonşalanţa cu care liderii de opinie politici se exprimă într-un fel total discriminator şi total lipsit de orice responsabilitate, public, pe marginea acestei sintagme atît de controversate în societatea moldovenească.”

Anume cu asta şi începe spectacolul, cu crîmpeie din dezbaterile şi declaraţiile publice a politicienilor de la Chişinău pe marginea legii antidiscriminare, interpretate de actorii teatrului:

ROGVAIV, scenă din spectacol
„Legea antidiscriminare care conţine acea sintagmă orientare sexuală.”

„Legea a fost propusă de Guvern. Subiectul este într-adevăr unul sensibil din cauza acestei sintagme orientare sexuală.”

„Eventual nevotarea acestei legi în întregime crează mari probleme.”

O altă categorie marginalizată, în opinia actorilor, sunt tinerii plecaţi la studii peste hotare - pe care societatea îi peecepe ca trădători de patrie. Actorii discută motivele pentru care aceşti juni îşi iubesc ţara.

„Aici îmi sunt prietenii, familia, cei dragi mie. Nu văd homosexuali pe stradă, nu văd oameni ciudaţi.”

„Nu ştiu ce se subînţelege prin definiţia de om ciudat dar presupun că te referi la persoanele care au curajul să-şi manifeste personalitatea şi modul de viaţă indiferent de stereotipurile societăţii. Cred că e o chestie binevenită pentru Chişinău. În general mi-i dor şi mie de casă şi mă simt cel mai bine la Chişinău.”

„Anticipez unele replici de gen aşa de tare îţi iubeşti ţara că ai plecat de aici. Şi vreau să zic că am plecat la studii nu la „zarabotkă” şi nici nu am de gînd să rămân aici.”

ROGVAIV, scenă din spectacol
După spectacol, actriţa Doriana Talmazal îmi spune că această piesă este o lecţie de toleranţă pentru toţi, indiferent dacă eşti actor sau spectator: „Pentru mine teatrul este un moment care îmi oferă posibilitatea să vorbesc despre nişte lucruri despre nişte probleme, pentru public este un moment în care să-şi găsească un moment de pauză în care să zică, stai puţin, să-şi pună problema să se gîndească la anumite lucruri. Oamenii nu se nasc discriminînd, discriminarea se învaţă.”

Discriminarea care mai are loc în societatea moldovenească nu poate fi înlăturată doar prin adoptarea unei legi antidiscriminare, intervine în discuţie regizorul Bogdan Georgescu: „Pasul important este cum schimbi de fapt percepţia majorităţii şi cum faci ca majoritatea să se deschidă şi să facă un prim pas spre aceste minorităţi”

Şi cum facem?

Bogdan Georgescu:„Bun, dar cum facem? Asta ne-am şi propus, ca lumea să-şi pună această întrebare pentru a se deschide şi a fi mai tolerantă cu cei din jurul său.”

Toleranţa jucată pe scenă ar trebui să devină o realitate în societatea moldavă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG