Linkuri accesibilitate

Ce şanse sunt ca bugetul pe 2012 să fie votat până la sfârşitul lui 2011?


Iurie Gotișan
Iurie Gotișan

Aprobarea bugetului ar fi o chestiune de onoare Guvern, după eşecul din 2011.



Ministerul de finanţe a prezentat proiectul de buget pe anul viitor şi principiile politicii financiare. Un proiect criticat şi de unii parlamentari ai majorităţii. Valentina Ursu a stat de vorbă cu analistul economic Iurie Gotişan pe care l-a întrebat ce şanse sunt ca bugetul să fie votat până la sfârşitul anului?

Iurie Gotişan în dialog cu Valentina Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:00 0:00
Link direct



Europa Liberă: Parlamentarii trebuie să aibă două luni pentru dezbaterea şi adoptarea Bugetului în ultima lectură. Care este riscul să se intre în 2012 fără buget?

Iurie Goti
şan: „Dacă se merge în anticipate puţin probabil că acesta sa fie votat. Asta fiind de fapt scenariul cel mai pesimist. Însă dacă vă amintiţi, bugetul şi politica bugetar-fiscală pentru 2011 a fost aprobată abia în martie curent, fapt pentru care nu a fost o mare problemă ca situaţia să fie scăpată de sub control. Sigur că nu este bine să se opereze, eu ştiu, cu un deviz de cheltuieli şi venituri pentru un an care s-a scurs, din simplul motiv pentru că cu certitudine sunt alte cerinţe financiare, alt cuantum de investiţii ş.a.m.d. În plus, cred eu, cei de pe extern, mă refer la Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, chiar şi Comisia Europeană nu se vor uita cu ochi buni în cazul în care nu va fi găsit un compromis. Totuşi, eu împărtăşesc opinia unor economişti că aprobarea bugetului ar fi o chestiune de onoare pentru Ministerul Finanţelor şi Guvern, asta după eşecul cu bugetul anului 2011.”

Europa Liberă: Se distribuie cheltuielile cumva şi pe criterii politice?

Iurie Gotişan:
„Bugetul de stat este mai întâi de toate un document politic şi apoi economic, astfel că distribuirea cheltuielilor pe criterii politice va persista atâta timp, cât acestea se distribuie pe interese de grup sau de partid. Or, după cum a declarat chiar preşedintele comisiei parlamentare de profil, însăşi Parlamentul este în primul rând o structură politică, unde se discută şi se rezolvă disensiuni politice şi apoi cele de altă natură. Totuşi, actualmente ponderea componentei politice în distribuirea cheltuielilor şi investiţiilor de capital este mai puţin vizibilă faţă de ceea ce era în perioada guvernării comuniste. Aceasta oricum rămâne încă destul de importantă pe fundalul unei polarizări politice destul de puternice.”

Valentina Ursu
Europa Liberă: Ministrul Finanţelor spunea într-un interviu cu Europa Libera că Moldova e sortita să aiba un buget orientat social. Veaceslav Negruta preciza că anume cheltuielile de ordin social vor constitui din nou peste 70 la sută din volumul cheltuielilor bugetului de stat. Cum caracterizaţi bugetul în general ?

Iurie Goti
şan: „Ţinind cont de conjunctura economică şi financiară în linii mari putem spune că bugetul pentru 2012 este mai mult sau mai puţin raţional. Totuşi, cheltuielile pe dimensiunea sociala prevalează ca pondere în bugetul public naţional cu peste 70 la sută chiar, fapt care denotă că avem o populaţie întreţinută şi asistată social. Pe de o parte nu este deloc rău, astfel ca Guvernul aparent se vede că are grijă de cetăţenii săi, însă ponderea acestor cheltuieli per capita este de fapt infimă, de altfel situaţie care rezidă în capacitatea sistemului economic naţional, sau mai bine zis incapacitatea acestuia de a genera venituri. Şi în continuare se merge pe salarii sociale, decât pe politici structurale de reformă socială. Şi rămân deci tot mai puţini bani pentru investiţii şi achiziţii publice, cu toate că pentru acest an investiţiile de capital în proiectul de buget au crescut cu peste o treime, comparativ cu bugetul pentru 2011.”

Europa Liberă: Un grup de deputați democraţi a declarat că proiectul politicii bugetar-fiscale, propus de Ministerul Finanțelor, nu corespunde obiectivelor de dezvoltare economică, nu ia în calcul interesele celor cu venituri mici, nu stimulează tinerii, ar putea facilita contrabanda, în opinia lor. De ce atatea neîntelegeri pe marginea principalilor indicatori ai politicii bugetar fiscale în cadrul AIE?

Iurie Goti
şan: „De fapt politica fiscală ca şi pentru anul trecut va fi mărul discordiei. Asta după multiplele majorări de taxe şi impozite, care s-au operat în lege urmare a potenţialelor scumpiri, care de fapt se aşteaptă. Sigur că măsurile de politică fiscală nu pot să placă, mai ales atunci când acestea sunt operate într-o situaţie economică nu prea favorabilă, sau când sectorul productiv încă nu şi-a revenit urmare a efectelor crizei economice. Dacă ne uităm numai la capitolul acumulări la buget atunci vedem că ponderea impozitelor indirecte, mă refer aici la TVA, accize, taxe vamale ş.a.m.d. în totalul veniturilor bugetului de stat se preconizează să crească cu circa 20 la sută, adică până la peste 16 miliarde lei. Astfel că 78 la sută din acumulările la buget sunt pe seama impozitelor fiscale indirecte menţionate mai sus. Bineînţeles că aceasta este o dovadă în plus că economia este una preponderent consumistă. Or, într-o economie funcţională de piaţă această proporţie nu depăşeşte 40 la sută din total venituri la buget, structură care în opinia mea este departe de a se contura în viitorul apropiat.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG