Linkuri accesibilitate

„Circul continuă, aplauze naţiune” (Timpul)


Defectele maşinăriei de stat furnizează arme de luptă celor care vor să o distrugă (Jurnal de Chișinău).




La o zi după ce premierul Vlad Filat i-a expediat lui Vladimir Voronin o invitaţie la tratative pe subiectul alegerii şefului statului, Constantin Tănase sugerează în Timpul că acest mesaj face parte dintr-o nouă clounadă. „Circul continuă, aplauze naţiune”, scrie ironic Tănase. Şi asta pentru că documentul este semnat de un singur lider, în loc de toţi trei, dacă tot se afirmă că este scris în numele alianţei.

Mesajul seamănă mai curând cu un bileţel scris în grabă pe genunchi, mai scrie Tănase, în loc să se constituie într-o scrisoare-document politic care să explice, punctual, cu argumente serioase, necesitatea unui dialog politic. „Modul în care a fost lansată invitaţia la dialog nu este întâmplător, iar presupusul dialog nu este luat în serios nici chiar de iniţiatorul lui şi care va fi mulţumita lui Voronin nu este greu de ghicit, concluzionează Tănase.

În Jurnal de Chişinău, Nicolae Negru încearcă să anticipeze ce se poate întâmpla dacă PCRM refuză dialogul cu AIE. Există riscul ca Filat şi Lupu să se lase atraşi în aventura adoptării unei noi Constituţii, ceea ce ar fi o eroare capitală măcar pentru faptul că nu ar opri declanşarea alegerilor anticipate, ci ar prelungi marasmul existent cu încă un an, crede Negru. Nici chiar alegerea Zinaidei Grecianâi drept preşedinte nu ar putea avea consecinţe mai nefaste, mai scrie Negru.

Soluţia propusă de Marian Lupu privitor la un nou referendum de modificarea a numărului de voturi necesare pentru alegerea preşedintelui i se pare editorialistului mult mai realistă decât cea a lui Ghimpu cu o nouă Constituţie.

Iar Petru Bogatu crede că cronicizarea crizei constituţionale moldoveneşti stă chiar în defectele maşinăriei de stat care vrând-nevrând furnizează arme de luptă celor care vor să o distrugă. „E ca şi cum talibanii ar avea acces direct la arsenalele Pentagonului”, scrie Pentru Bogatu exemplificând prin pragul care a compromis referendumul de anul trecut. Dacă n-ar fi existat acest prag, boicotul comuniştilor şi-ar fi pierdut rostul, iar lui Vladimir Voronin i-ar fi lipsit tunul pe care l-a pus pe AIE, îşi ilustrează punctul de vedere editorialistul.
XS
SM
MD
LG