Linkuri accesibilitate

Ce cred oamenii de la țară despre criza constituțională


Nu s-au oprit vacile din muls şi nici nucile de căzut din coajă dacă deputaţii nu pot alege un preşedinte.



Ce ecou au tensiunile politice de la Chisinău în restul ţării şi în ce măsură sunt urmărite tratativele politice (sau tentativa de a lansa astfel de tratative) în provincie ? Lucia Diaconu a fost la Roşcani, raionul Străşeni.

Cum e vazută criza constituțională la Roşcani
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:31 0:00
Link direct



Cum era şi de presupus, ţăranii din Roşcani, raionul Străşeni, mi-au spus că nu s-au oprit vacile din muls şi nici nucile de căzut din coajă dacă deputaţii de la Chişinău nu pot alege un preşedinte. Sătenii se gîndesc cum să profite mai bine de zilele cu soare ca să adune roada, pentru ca la iarnă să nu le bată vîntul în traistă.

Ion Stavilă
Pe Ion Stăvilă care locuieşte la o margine de sat l-am surprins în timp ce-şi dădea poama la teasc, cum spun roşcănenii: „Din noapte pînă în noapte lucrăm. Iaca păpuşoiul, poama trebuie strînse. Asta-i la ţară...”

Cît despre politica din capitală, n-am întîlnit om să nu fie supărat pe aleşii din parlament din cauza ciorovăilelilor pe care le văd cu lux de amănunte la televizor. Cea mai nemulţumită s-a arătat o femeie care s-a prezentat Nina Rădvan: „Ce, asta-i Europa dacă ei au doi ani de zile de cînd nu se înţeleg. Şede lumea fără lucru, n-ai unde lucra, te scoli dimineaţa - unde să te duci? n-ai unde te duce. Şi ei şed şi se sfădesc acolo şi nu ştiu care să ieie scaunul. De-atîta pleacă toţi peste hotare.”

Elena Briceag

Şi alţi săteni care s-au strîns la magazinul din localitate au profitat de ocazie şi şi-au spus păsul în faţa microfonului. Elena Briceag bunăoară a recunoscut că nu se pricepe prea mult la bucătăria politică, dar crede că toate relele din ţară se trag anume de la faptul că poporul nu are un preşedinte după lege. Elena Briceag: „Să facă mai repede şi să aleagă preşedintele, să nu facă cum zic ei să schimbe constituţia, constituţia asta pînă s-a schimba, pînă o să iasă se duce mult. Da amuia să aleagă. Lasă-i să fie şi comuniştii ăştia că făceau treabă. Să fie o poreadcă în ţară.”

Numai ca să aibă ţara cît mai curînd un preşedinte cu puteri depline femeia s-a arătat gata să mai meargă o dată la alegeri: „S-ar schimba ceva, nu vedeţi cîtă tîlhărie se face şi se fură şi bani mulţi, milioane de ruble. Că doar auzim pe televizor. Şi toţi banii ăştia de unde? De pe spatele nărodului.Şi mulţi bandiţi că vin şi prin sate de-amu.”

Doar că hotărîrea consătencei lor nu a fost împărtăşită de ceilalţi interlocutori de-ai mei din sat, care mi-au spus că aşteaptă cu totul altceva de la politicieni decît alegeri anticipate. „Cred că trebuie să se înţeleagă cu comuniştii şi împreună să facă ceva şi să aleagă prezidentul. Da alegeri anticipate iar acolo-s mii de lei cheltuiţi.Şi asta eu cred că tot nu-i soluţie.” – a spus la microfon Chiril Vrînceanu.

Roşcănenii, la fel ca toţi ţăranii, ştiu prea bine că, la următoarele alegeri, politicienii iar o să vină să frămînte glodul şi să le promită luna de pe cer, cum spun ei. Pînă atunci, fiecare îşi vede de socoteli.
Previous Next

XS
SM
MD
LG