Linkuri accesibilitate

Discriminarea femeilor la angajare în Republica Moldova?


Bărbaţii politicieni pledează în vorbe pentru egalitatea genurilor, dar în fapte nu acceptă să fie depăşiţi de femei.



Organizația de femei a Confederației Sindicatelor spune că vrea să atenționeze opinia publică despre faptul că femeile ar fi discriminate la angajare. Acest subiect s-a aflat pe agenda unei conferințe care a avut loc vineri la Chișinău, încheiată fără ca sindicalistele să înainteze vreo revendicare. Relatează Alla Ceapai.

Organizația de femei a Confederației Sindicatelor despre discriminare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00
Link direct


La angajarea în cîmpul muncii maternitatea femeilor de cele mai multe ori este tratată de angajatori ca o povară în plus pe care preferă să o evite - la această concluzie am ajuns astăzi discutînd cu mai mulţi experţi.

Preşedintele organizaţiei de femei a sindicatelor, Ana Selin, spune că, deşi Codul Muncii permite angajarea femeilor însărcinate sau

care au copii de pînă la trei ani angajatorii refuză să le ofere un loc de muncă: „La angajare femeia este întrebată dacă nu este însărcinată, fiind tînără angajatorul se gîndeşte că dacă o ia la serviciu ea mîine poate pleca în concediu de maternitate şi atunci trebuie să-i achite concediu de maternitate şi îndemnizaţiile. Sau femeia este întrebată despre vîrstă copiilor ei şi dacă are copii mici, care se îmbolnăvesc mai des, atunci angajatorul caută diverse motive pentru a o refuză chiar dacă legislaţia nu permite acest lucru.”

Acest lucru este mai puţin valabil în mediul rural, spune Daria Bostan, preşedintele organizaţiei femeilor din mediul rural, unde

femeile sunt angajate, dar în condiţii de muncă nocive: „Ziua de lucru nu mai vorbim de acele 7-8 ore sau 40 de ore pe săptămînă, ele lucrează din noapte pînă în noapte. Care lucrează la prăşit la vie li se dădea o pauză de 30 de minute, apă nu li se aducea, la lucru mergeau pe jos. La dus greutăţi după tehnica securităţii se permite 15 kg, ele cît pot atît duceau.”

Experta de la Gender Centru Valentina Bodrug-Lungu spune că discriminarea pe motive de gender s-a diminuat în ultima perioadă, în schimb femeile tinere continuă să fie discriminate şi mai frecvent: „Majoritatea antreprenorilor cer certificat medical în care să fie specificat dacă femeia este însărcinată sau nu, doi, încearcă să impună o înţelegere mutuală că în următorii 2-3 ani femeia să nu rămînă însărcinată şi să nu-şi permită a naşte un copil, ceea ce de fapt este o discriminare, dar este încă altceva, aceste lucruri nu sunt stipulate în contractul de muncă şi este foarte greu de identificat.”

Femeile care au în îngrijire copii minori deobicei sunt angajate la funcţii secundare, care presupun un salariu modest, menţionează experta Valentina Bodrug-Lungu: „Majoritatea angajatorilor totuşi preferă să angajeze în poziţii decizionale sau poziţii manageriale mai mult bărbaţi care să nu fie legaţi aşa strîns de responsabilităţile familiale.”

Soluţia pentru combaterea acestui rudiment, în opinia expertei ar fi adoptarea unei strategi la nivel naţional care să pună în echilibru femeia cu bărbatul în toate domeniile.

„Strategie de reconciliere a vieţei de familie cu cea profesională şi anume să învăţăm şi bărbaţii şi femeile să-şi combine responsabilităţile familiale cu cele profesionale. ”

Experţii spun că exemplul cel mai relevant este cel oferit de bărbaţii politicieni, care în vorbe pledează pentru egalitatea genurilor, în fapte, însă, nu acceptă să fie depăşiţi de femei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG