Linkuri accesibilitate

Majoritatea miniștrilor actuali n-au trecut nici măcar odată pe la Institutul de Studii Populare (România liberă)


„România are acum nevoie de o elită abilă, care să demonstreze imaginație politică, pragmatism și voința de a sparge cercul vicios al statului pungaș”.




Subiectul zilei este, fara indoiala, miscarea populara pe care cativa politicieni democrat-liberali vor s-o infiinteze, in buna intelegere, pe cat se pare, cu presedintele Traian Basescu. Nu va fi un partid care sa concureze PDL, ci o miscare civica mai larga, care insa ar putea pune presiune pe PDL ca sa se clarifcie doctrinar si sa se intoarca mai ferm catre alegatori si interesele lor.

In Romania libera, Cristian Campeanu constata ca majoritatea ministrilor actuali n-au trecut nici macar o data pe la Institutul de Studii Populare, laboratorul de idei in care trebuiau sa-si calibreze doctrinar politicile publice. In PDL „decizia a fost mentinuta intr-un cadru stramt, in care contributiile intelectuale si principiile dreptei nu au jucat niciun rol”.

Scurta trecere prin guvernul democrat-liberal a lui Sebastian Lazaroiu (ca ministru al muncii) a demonstrat ca partidul nu are chef de doctrine si nici nu are intentia sa se topeasca in vreun pol de centru-dreapta, sau miscare populara, ce-ar fi ea. Cristian Campeanu reaminteste insa ca anul viitor, in octombrie, cu foarte putin inainte de alegerile parlamentare din Romania, la Bucuresti va avea loc Congresul Partidului Popular European, care ar putea incorona, cu folos electoral, noua infatisare a unei drepte romanesti coagulate.

In acelasi ziar, Camil Roman arata ce goluri ar trebui sa umple aceasta miscare populara, numita adesea ironic Alba ca zapada (aluzie la o parabola politica incalcita de care s-a folosit Sebastian Lazaroiu ca sa-si transmita proiectul politic). Comentatorul Romaniei libere considera ca miscarea populara ar trebui sa ilustreze in principal curentele crestin-democrate si conservatoare, aproape nereprezentate pe scena politica romaneasca. Ele ar fi absolut necesare pentru recalibrarea relatiilor dintre cetateni, comunitati, biserica si stat si ar putea readuce politica in mijlocul romanilor. „Romania are acum nevoie de o elita abila care sa demonstreze imaginatie politica, pragmatism si vointa de a sparge cercul vicios al statului pungas” – se spune in finalul acestui articol semnat de Carol Roman.
XS
SM
MD
LG