Linkuri accesibilitate

Acordul româno-american de amplasare a scutului antirachetă a fost făcut public la București


Acordul este prima formă scrisă a Parteneriatului Strategic Româno-American pentru Secolul XXI.




Ministerul român de externe a dat publicității astăzi textul acordului cu Statele Unite privind găzduirea interceptoarelor americane de rachete în cadrul sistemului de apărare anti-balistic al NATO - un sistem care trezește îngrijorări la Moscova. La publicarea acordului, oficialii români diplomații au spus că sistemul de interceptoare nu poate fi convertit din punct de vedere tehnic în unul ofensiv. Relatează de la București Sabina Fati.

Ce conține acordul româno-american privind amplasarea scutului antiracheta
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:42 0:00
Link direct


Acordul româno-american privind amplasarea scutului antirachetă la Deveselu în sudul României cuprinde detalii tehnice si juridice, dind in acelasi timp si garantii ca sistemul va fi folosit doar pentru aparare. Diplomatiile de la Washington si de la Bucuresti au desecretizat astazi Acordul semnat acum o saptamana cind presedintele Traian Basescu a fost primit la Casa Alba pentru ultimele negocieri privind finalizarea acestui document.

Textul Acordului precizează că sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice, care va fi amplasat intr-o noua baza americana din Romania situata in judetul Olt, va include un sistem de lansare, un sistem de comanda si control, un sistem radar, sistem de comunicatii, infrastructura de securitate, dar si alte componente, unele nementionate
Test al sistemului antirachetă american

in document. Sistemul american antiracheta care va fi instalat in Romania pina in 2015 nu va fi indreptat impotriva Rusiei, dupa cum au incercat sa argumenteze atit oficialii romani, cit si reprezentantii Statelor Unite.

Acordul privind instalarea scutului este, pe de alta pare, prima forma scrisa a Parteneriatului Strategic Romano-American pentru Secolul XXI, convenit recent de cele doua parti.

Deschiderea celei de-a doua baze americane este extrem de importanta pentru Romania, cu atit mai mult cu cit aici va fi instalat echipament militar sofisticat. Toti specialistii in domeniu recunosc ca in acest fel gradul de securitate al tarii creste enorm. Dar cu toate ca Romania si-a dorit foarte mult sa fie protejata de Scutul Antiracheta si implicit sa devina un partener mai apropiat al Statelor Unite, nu a neglijat sa se protejeze de eventualele probleme care s-ar putea ivi. Astfel la capitolul zece, intitulat „Pretenții” se precizeaza ca „Romania nu-si va asuma raspunderea pentru nici un prejudiciu, cauzat in afara terioriului Romaniei de elemente ale Sistemului de Aparare impotriva Rachetelor Balistice al Statelor Unite, in cazul in care astfel de prejudicii nu sint rezultatul actiunilor sau neglijentei României”.

Potrivit Acordului desecretizat astazi numarul militarilor si civililor americani trimisi la Deveselu nu va putea depăsi 500 de persoane, dar in mod obisnuit media celor dizlocati acolo ar trebui sa fie de 150.

Romania are conform documentului jurisdictie suverana asupra bazei de la Deveselu, unde vor fi amplasate elemente ale scutului american de aparare, iar in acest cadru reprezentantii Statelor Unite exercita comanda si controlul sistemului. Secretarul de stat din Ministerul Roman al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a explicat ca e nevoie de o comanda si un control unice, fiindca operatiunea de anihilare a unei rachete dureaza foarte putin: intre 9 si 19 minute.

Romania va avea acces la informatiile de securitate care ajung in Baza militara de la Deveselu, dar in acelasi timp toate aceste date vor fi secretizate dupa regulile NATO, iar Washingtonul se obliga sa notifice in scris despre orice modificari majore ale sistemului antiracheta cu 30 de zile inainte de a le produce.

In orice caz, militarii romani vor fi instruiti de specialisti din Statele Unite pentru a stii cum functioneaza scutul antiracheta, iar pe teritoriul bazei militare americane de la Deveselu vor fi aplicate legile statului roman. Acordul dintre Statele Unite si Romania mai prevede ca cele doua parti pot denunta oricind intelegerea printr-o notificare scrisa, care va fi pusa in aplicare la doi ani dupa data comunicarii.

Politigraf

XS
SM
MD
LG