Linkuri accesibilitate

Ce poate face România dacă R. Moldova este ţinta unui atac? (Adevărul)


Romania - press newsstand, Mar2009
Romania - press newsstand, Mar2009

Frica de ruşi se va compensa numai când România se va simţi suficient de sigură pe sine (R. Liberă)



Reîncălzirea subiectului Traian Basescu ostil Rusiei, via Wikileaks, este un simplu truc de presă, menit să aducă accesări pe internet – arata Liviu Avram intr-un comentariu din Adevărul. Dedesubturile intrevederii intre Basescu si un oficial al congresului American, Richard Lugar, imediat dupa agresiunea Rusiei impotriva Georgiei, in 2008, nu sunt astazi mai bine lamurite. In schimb, se comenteaza la infinit anti-basescu sau pro-Basescu, iar intrebari cu adevarat importante raman fara raspuns. Adevarul o lanseaza pe aceasta: “Ce poate face Romania daca Republica Moldova este tinta unui atac?. Nu este atacata Romania ca tara, ca sa se poata invoca Tratatul NATO (clauza de solidaritate), ci doar miile de cetateni pe care ii are oficial intre Prut si Nistru”.

Un raspuns indirect se gaseste in editorialul Romaniei libere, semnat de Sabina Fati. Este vorba de atitudinea Romaniei fata de Rusia, de “frica istorica” de aceasta mare putere si care ar fi condus fie la pozitii ostile, ca ale presedintelui Basescu, fie la pozitii de vasalitate, cum a fost cazul sub mandatul de presedinte al lui Ion Iliescu – se arata in acest comentariu. Frica de rusi se va compensa numai cand Romania se va simti suficient de sigura pe sine ca sa discute de la egal la egal cu Moscova. Adica dupa 2015, cand este programata intrarea in functiune efectiva a scutului american antiracheta plasat la Deveselu – scrie editorialista Romaniei libere.

Site-ul Hotnews Romania a pus in circulatie declaratii ale premierului moldovean Vlad Filat despre consensul obtinut la Moscova ca negocierile in format 5+2 pentru reglementarea situatiei din Transnistria sa fie reluate. Stirea este imbogatita cu un calendar al procesului secessionist din Transnistria.

Tot prin intermediul Hotnews au fost publicate detalii despre perfectarea la Bucuresti a modalitatii de acordare a ajutorului romanesc de 100 de milioane de euro catre Republica Moldova. Un ajutor destinat finantarii proiectelor de infrastructura in educatie si proiectelor de importanta locala.
XS
SM
MD
LG