Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Recensămîntul iluziilor


Iluziile și pretențiile de moment nu fac istoria.



Deodată, foarte multă lume a început să spună lucruri de nespus acum cîțiva ani sau chiar acum cîteva luni. Autori și comentatori cu reputație foarte bună întreabă, de pildă, dacă imperialismul și colonialismul au fost chiar atît de rele. Instabilitatea, violența și refugiații care curg din Somalia, din lumea arabă sau din Pakistan au reînviat această întrebare, pînă aczum interzisă. Alții se întreabă dacă Germania va salva sau va risipi din nou Europa. Comparația e, în acest caz, nuanțată.

Jurnal de corespondent: Traian Ungureanu (Londra)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:27 0:00
Link direct


Nimeni nu pune la un loc democrația de astăzi cu statul nazist dar toată lumea observă că sîntem din nou în situația în care depindem de buna judecată germană. Alte întrebări ciudate dau tîrcoale verdictului sever plasat asupra Președintelui Bush, reconsiderat și recalibrat, după seria de naivități, erori și inepții care fac la un loc politica externă a Președintelui Obama. În sfîrșit, tot mai multe voci se întreabă dacă euro e de neînlocuit și dacă Uniunea Europeană e eternă.

Nimeni nu cunoaște răspunsul, deși toată lumea îl va afla mai devreme sau și mai devreme. Nu asta e important. Lecția e alta. Iluziile și pretențiile de moment nu fac istoria. Ideile care se cred mai bune doar pentru că pot înjura idei mai vechi nu rezistă. Iar părerea după care epoca noastră e altfel doar pentru că e a noastră e o iluzie de scurtă durată. Recensămîntul iluziilor continuă.
XS
SM
MD
LG