Linkuri accesibilitate

Reacții privind anunţul reluării negocierilor oficiale în procesul de pace transnistrean


Premierul Vlad Filat şi Liderul Igor Smirnov, la Bad Reichenhall, Germania
Premierul Vlad Filat şi Liderul Igor Smirnov, la Bad Reichenhall, Germania

Vlad Filat: Soluţia înseamnă statutul regiunii transnitrene şi aplicarea acestei soluţii.



Participanții formatului 5+2 au convenit astăzi la Moscova să reia negocierile oficiale pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Data primei întâlniri oficiale după o pauză de cinci ani urmează a fi stabilită mai târziu. În timp ce președinția lituaniană a OSCE a adus mulțumiri în primul rând ministrului de externe rus, Serghei Lavrov, pentru progresul de azi, guvernul moldovean a spus că este și rezultatul propriilor sale acțiuni din ultimii doi ani, inclusiv al așa-numitei ”diplomații fotbalistice” a premierului Vlad Filat. Cu mai multe reacții de la Chișinău, Valentina Ursu.


La Moscova poziţia Tiraspolului a coincis cu poziţia Chişinăului pe problema nevoii reluării negocierilor oficiale, a declarat Europei Libere şeful delegaţiei moldovene, vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov.

Eugen Carpov: „Poziţia Tiraspolului a coincis cu poziţia Chişinăului pe problema necesităţii reluării negocierilor oficiale. Nici un fel de alte elemente nu au fost convenite anume pentru faptul ca să evităm aspectele în care am putea să avem divergenţe. Tocmai de asta am menţionat că nici un fel de precondiţii pentru reluarea procesului de negocieri nu au fost acceptate.”

Eugen Carpov recunoaşte că nu a fost uşor.

Eugen Carpov: „Nu a fost uşor, fiecare participant îşi are punctul său de vedere asupra evoluţiei evenimentelor pe care urmează să le avem. Dar totuşi ne-am concentrat asupra unui simplu fapt – să dăm la o parte orice precondiţie care ar veni în contradicţie cu obiectivul primar pentru perioada actuală, care este reluarea procesului de negocieri oficiale. Acest obiectiv a fost atins, în cadrul acestora se vor discuta principiile procesului de negocieri şi agenda de lucru pentru următoarele reuniuni.”

*

La Moscova preşedinţia lituaniană A OSCE a adus mulţumiri în primul rând ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov. Europa Liberă l-a întrebat pe premierul Vlad Filat dacă aceste mulţumiri trebuiau să fie adresate doar Federaţiei Ruse.

Vlad Filat: „Cred că a fost un gest absolut firesc, Rusia fiind ţara gazdă a acestei reuniuni, Rusia fiind parte în proces a contribuit la reluarea negocierilor. Însă în egală măsură trebuie de adus mulţumiri şi Statelor Unite ale Americii, Ucrainei, OSCE-ului, cred că în mod special este necesar să aducem mulţumiri Germaniei, tuturor celor care au făcut posibilă reluarea acestor negocieri.”

Parlamentarul comunist Igor Dodon consideră că decizia de la Moscova privind reluarea negocierilor în formatul 5+2 este una binevenită, dar şansele rezolvării conflictului transnistrean sunt minime.

Igor Dodon: „Eu cred că atunci când în Republica Moldova va fi o guvernare într-adevăr pro statalistă, toate componentele, va fi o poziţie clară referitor la neutralitatea Republicii Moldova şi alte elemente atunci problema transnsitreană ar putea fi soluţionată. Mai mult ca atât: conjunctura politică regională, mă refer la poziţia marelor forţe – Federaţia Rusă, Germania ar favoriza găsirea unei asemenea soluţii. Însă din nou, nu atât timp cât avem actuala guvernare în acea componenţă, care este acum la Chişinău.”

Prim-ministrul Vlad Filat a declarat Europei Libere că reluarea negocierilor oficiale ar trebui să deschidă într-un fel drumul spre discuţii pe marginea statutului regiunii de Est a Moldovei.

Vlad Filat: „Finalitatea negocierilor este oferirea soluţiei. Soluţia înseamnă statutul regiunii transnitrene şi mai mult decât atât – tot mecanismul de implementare a acestei soluţii, inclusiv prin oferirea garanţiilor din partea părţilor participante în proces. Ceea ce mă face să cred că noi vom reuşi să discutăm profesionist, având la bază dreptul naţional şi dreptul internaţional.”

Aşa numita diplomaţie fotbalistică va continua?

Vlad Filat: „Nu este obligatoriu să fie una fotbalistică, poate să fie una care va duce la un pescuit comun. Forma mă interesează mai puţin, pe mine conţinutul mă interesează.”

Premierul Vlad Fiulat, care se află în vizită la Bucureşti, i-a spus şi preşedintelui României, Traian Băsescu, la întrevederea de la Cotroceni, că s-a decis reluarea negocierilor în formatul 5+2 privind reglementarea transnistreană. Traian Băsescu a salutat rezultatul spunând: „Important este să iasă într-o formă acceptabilă."

„Forma este stabilită de Constituţia Republicii Moldova şi aici vom lua decizii”, a conchis şeful executivului de la Chişinău.
Previous Next

XS
SM
MD
LG