Linkuri accesibilitate

Premierul Vlad Filat la Bucureşti


Premierul Vlad Filat şi preşedintele Traian Băsescu, Bucureşti, 22 septembrie 2011
Premierul Vlad Filat şi preşedintele Traian Băsescu, Bucureşti, 22 septembrie 2011

„Proiectele discutate vor crea o locomotivă în dezvoltarea relaţiilor economice.”




Vlad Filat: „Am avut întâlniri foarte bune cu preşedintele României, domnul Traian Băsescu, cu domnul prim ministru al României, Emil Boc, am avut un schimb de opinii vis-a-vis de stadiul actual. La capitolul implementarea înţelegerilor anterioare situaţia este una foarte bună, am îndeplinit practic integral toată agenda. Suntem în situaţia în care să lansăm alte proiecte. Am discutat şi vă rog să nu vă supăraţi pentru că n-o să divulg deocamdată noile proiecte, dar care vreau să vă spun că sunt unele de anvergură şi care vizează interesul naţional al Republicii Moldova, sub aspectul dezvoltării strategice a ţării noastre. Va veni momentul când le vom face public.”

Premierul Vald Filat despre convorbirile avute la Bucureşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:20 0:00
Link direct


Europa Liberă: De ce nu se face public acum?

Vlad Filat:
„Pentru că urmează să finalizăm înainte de a-l fi prezentat. Eu sunt categoric împotriva politicii în a discuta prin declaraţii. Eu sunt adeptul prezentării proiectelor concrete, argumentate şi care pot fi implementate.”

Europa Liberă: Şi totuşi sunt voci care spun că din moment ce dialogul politic moldo-român este foarte bun, impactul economic se mai lasă aşteptat.

Vlad Filat:
„Este absolut fals şi mie îmi pare foarte rău că mulţi care fac aceste aprecieri nu consultă cel puţin datele statistice. La ora actuală cifra comerţului între ambele ţări a depăşit un miliard de euro. Lucrul acesta atestă o creştere în schimburile noastre comerciale. Proiectele pe care le-am discutat astăzi ele vin în a crea această energie, de fapt a crea această locomotivă în dezvoltarea relaţiilor economice.”

Europa Liberă: Bruxelles-ul a spus că întinde şi el o mînă de ajutor când e vorba de cooperarea transfrontalieră. Aici aţi reuşit să faceţi anumite lucruri?

Premierii Vlad Filat şi Emil Boc, Bucureşti, 22 septembrie 2011
Vlad Filat: „Am stabilit exact proiectele pe care ne concentrăm. Problema ţine de capacitatea noastră, la Chişinău de implementare. La revenire vom avea o discuţie serioasă la Guvern şi e posibil să avem anumite decizii vis-a-vis de instituţionalizarea suficientă a celor care să poată administra această deschidere, care are componenta financiară importantă pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: O şedinţă comună a celor două Guverne va avea loc?

Vlad Filat:
„Va avea loc. Am convenit că acest lucru se va întâmpla la începutul lunii noiembrie. Urmează să fixăm data şi să finalizăm agenda, care ne-o dorim să fie una de conţinut, nu de formă.”

Europa Liberă: În ce măsură aţi găsit interesat Bucureştiul de stabilitatea politică de la Chişinău? Pentru că cu alte ocazii Bucureştiul a oferit tot sprijinul pentru Alianţa pentru Integrare Europeană.

Vlad Filat:
„Bucureştiul a oferit dintotdeauna sprijin pentru Republica Moldova şi pentru cetăţenii Republicii Moldova. Am avut un schimb de păreri vis-a-vis de situaţia politică din Republica Moldova. Am găsit convergenţă totală faţă de modalităţile care sunt vis-a-vis de administrarea procesului politic în Republica Moldova, rămânem în continuare să avem o comunicare bună şi în acest sens. Dar România va fi în continuare alături de Republica Moldova şi de cetăţenii Republicii Moldova indiferent de situaţia politică din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Pe când o vizită a preşedintelui român Traian Băsescu la Chişinău?

Vlad Filat:
„Nu am discutat acest aspect din simplul motiv că domnul preşedinte Traian Băsescu este cu sufletul permanent prezent la Chişinău. Cred că dacă se va oferi o ocazie sau o situaţie concretă dânsul nu va ezita să vină la Chişinău.”
XS
SM
MD
LG