Linkuri accesibilitate

Negocieri având la bază dreptul naţional şi dreptul internaţional


Premierul Vlad Filat cu Igor Smirnov la Bad Reichenhall, în Germania la începutul acestei luni
Premierul Vlad Filat cu Igor Smirnov la Bad Reichenhall, în Germania la începutul acestei luni

Vlad Filat: „Guvernul are propria agendă pentru reintegrarea ţării, pentru integrarea europeană a ţării.”


După anunțul încheierii cu succes a reuniunii de astăzi de la Moscova, sub egida OSCE, premierul Vlad Filat a acordat un interviu Europei Libere, discutînd cu Valentina Ursu premisele soluționării conflictului transnistrean și atitudinea guvernului său.

Premierul Vlad Filat răspunde întrebărilor Europei Libere
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:26 0:00
Link direct


Vlad Filat: „A fost un efort colectiv, vreau să aduc recunoştinţe partenerilor noştri externi, participanţi în acest proces. Este o realizare. Putem s-o numim că este o victorie a noastră comună, dar totodată reprezintă un pas în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

Urmează partea cea mai complicată şi responsabilă, ce ţine de negocieri. Republica Moldova este pregătită sub toate aspectele – cu probe, cu argumente pentru a face faţă acestor negocieri în vederea asigurării reglementării conflictului transnistrean în conformitate cu Constituţia Republicii Moldova şi cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării noastre.”

Europa Liberă: Astăzi la Moscova preşedinţia lituaniană a OSCE a adus mulţumiri în primul rând ministrului de externe rus, Serghei Lavrov. Care e contribuţia dumnealui?

Vlad Filat:
„Cred că a fost un gest absolut firesc, Rusia fiind ţara gazdă a acestei reuniuni, Rusia fiind parte în proces a contribuit la reluarea negocierilor. Însă în egală măsură trebuie de adus mulţumiri şi Statelor Unite ale Americii, Ucrainei, OSCE-ului, cred că în mod special este necesar să aducem mulţumiri Germaniei, tuturor celor care au făcut posibilă reluarea acestor negocieri.”

Europa Liberă: Domnule premier, reluarea negocierilor oficiale ar trebui să deschidă într-un fel drumul spre discuţii pe marginea statutului regiunii de Est, asta am înţeles.

Vlad Filat:
„Este adevărat, finalitatea negocierilor este oferirea soluţiei. Soluţia înseamnă statutul regiunii transnitrene şi mai mult decât atât – tot mecanismul de implementare a acestei soluţii, inclusiv prin oferirea garanţiilor din partea părţilor participante în proces.”

Europa Liberă: Cum poate fi identificat un statut viabil al regiunii transnistrene în cadrul unei Moldove suverane?

Vlad Filat:
„Foarte simplu, prin negocieri sincere şi prin negocieri care au la bază dreptul internaţional şi dreptul naţional al Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Aţi avut aceste întrevederi cu liderul de la Tiraspol Smirnov. Aţi spus că nu va fost greu să mergeţi la acest dialog.

Vlad Filat:
„Am avut aceste întâlniri, care, sincer, acum după ce a trecut această perioadă, pot să vă spun că nu au fost unele uşoare, însă au fost unele necesare. Am spus atunci, am spus pe parcursul timpului şi o spun şi acum: voi fi oriunde va fi necesar şi voi discuta cu oricine este necesar pentru a identifica soluţii pentru reintegrarea ţării. Sincer, eu aş vrea ca această abordare s-o aibă toţi actorii politici din Republica Moldova, fiindcă acest obiectiv este unul vital pentru ţara noastră. Şi nu doar aceste discuţii, pentru că noi vorbim de întâlniri ca fiind partea vizibilă a lucrurilor.

Înainte ca aceste întâlniri să aibă loc, fie la Tiraspol, fie în Germania, au fost aceste întâlniri precedate de o muncă enormă şi de măsuri de pregătire a acestor întâlniri, în care au participat oameni profesionişti, cărora eu le aduc sincere mulţumiri. În mod special, eu vreau să-i mulţumesc domnului Carpov. Domnul Carpov este un profesionist desăvârşit. Şi vreau să vă spun că este un patriot cum sincer rar am întâlnit. Este în mare parte meritul lui ce ţine de administrarea acestui proces.”

Europa Liberă: Domnule premier, pe de altă parte, liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, a declarat că vrea şi el reluarea negocierilor oficiale doar dacă Chişinăul va discuta cu Tiraspolul pe picior de egalitate.

Vlad Filat:
„Deci, la masa de negocieri toate părţile vor fi tratate la nivel egal. Aici mă refer şi la Ucraina, şi la OSCE, mă refer şi la Federaţia Rusă şi la Republica Moldova, cu toate că de la aceasta ar fi trebuit să încep, şi regiunea transnistreană, şi Uniunea Europeană, şi Statele Unite ale Americii. La negocieri nu sunt părţi favorizate şi părţi mai puţin favorizate. Noi vom participa şi vom asigura condiţii, în urma cărora să reuşim să identificăm soluţia viabilă şi durabilă în soluţionarea conflictului.”

Europa Liberă: De cinci ani Chişinăul cere şi modificarea statutului forţelor de menţinere a păcii dar şi retragerea muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova. Aici pasul bate pe loc.

Vlad Filat:
„Toate aceste obiective pe care ni le-am propus ţin de procesul de negocieri. Aceste subiecte vor fi puse în cadrul negocierilor oficiale deja. Vom veni cu argumente, vom veni cu mai mult decât argumente în favoarea ca aceste solicitări, care de altfel sunt foarte justificate şi pertinente, să fie realizate, în acţiune, nu doar în declaraţii.”

Europa Liberă: Ce vă zic partenerii ruşi? Vor să-şi retragă armata?

Vlad Filat:
„Doamnă Ursu, noi nu ne-a concentrat în a asculta ce spune o parte sau alta. Noi ne-am concentrat pentru ca să asigurăm acest format în baza căruia să luăm decizii. Cel puţin la ultimele întruniri pe care le-am avut şi cu participarea reprezentanţilor Federaţiei Ruse am văzut o înţelegere a situaţiei şi o deschidere în acelaşi rând, ceea ce mă face să cred că noi vom reuşi să discutăm profesionist. Iarăşi, revin în a spune, având la bază dreptul naţional şi dreptul internaţional.”

Europa Liberă: Aşa numita diplomaţie fotbalistică va continua?

Vlad Filat:
„Nu este obligatoriu să fie una fotbalistică, poate să fie una care va duce la un pescuit comun. Doamnă Ursu, pe mine forma mă interesează mai puţin, pe mine conţinutul mă interesează. Această platformă a fost una utilă pentru ca să putem începe discuţiile. Orice problemă mare sau mică, ea poate fi rezolvată doar în momentul în care este identificată, diagnozată corect. Şi mai mult decât atât: în baza unor discuţii, dialog şi realizarea compromisurilor rezolvate. Şi de aceea oriunde va fi necesar şi oricând, a propos, eu voi fi şi voi face tot posibilul ca să contribui la soluţionarea acestei probleme, problema transnistreană.”

Europa Liberă: Domnule premier, Guvernul are propria agendă pentru reintegrarea ţării?

Vlad Filat:
„Guvernul are propria agendă pentru reintegrarea ţării, pentru integrarea europeană a ţării, pentru dezvoltarea economică a ţării şi vreau să vă spun că acest lucru nu ţine doar de declaraţii optimiste ale premierului. Asta se demonstrează şi prin rezultate foarte concrete, pe care le realizăm pe parcursul acestor doi ani de zile. Acest exemplu, pe care l-am oferit astăzi lumii întregi, nu doar pentru uz intern, este unul foarte important şi foarte necesar, şi anume am demonstrat tuturor că noi avem capacitatea să ne propunem obiective, să administrăm procesul în atingerea acestor obiective profesionist. Poţi să foloseşti cuvântul într-o manieră modernă în a convinge şi să atingem aceste obiective.”
XS
SM
MD
LG