Linkuri accesibilitate

„Pacea nu va veni din declarații și rezoluții ale Națiunilor Unite”


Președintele Barack Obama adresîndu-se participanților la Adunarea generală ONU
Președintele Barack Obama adresîndu-se participanților la Adunarea generală ONU

Odată ce o cerere de aderare la ONU este depusă la Consiliul de Securitate, acesta are latitudinea de a acționa într-un orizont de timp pe care-l alege.




La ONU, presedintele Statelor Unite, Barack Obama a spus ca procesul de pace in Orientul Mijlociu nu are scurtaturi, o referire la incercarea palestinienilor de a-si declara statul la organziatia mondiala. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

„Pacea nu va veni din declaratii si rezolutii ale Natiunilor Unite”—a spus Obama, continuind, „Daca ar fi usor, ar fi fost realizat pina acum”.

Presedintele a argumentat cu convingere de ce nu este de acord cu incercarea palestiniana de a forta recunoasterea statului la ONU, fara sa ceara insa public palestinienilor sa renunte. Observatorii politici au remarcat ca presedintele nu a cerut nimic Israelului, in afara de reafirmarea pozitiei administratiei ca trebuie sa existe doua state.

In culisele reuniunii, diplomati americani au incercat din greu sa-i convinga pe palestinieni sa-si tempereze asteptarile. Stiri de presa arata ca Autoritatea Palestinana e decisa sa mearga inainte cu planurile vizind recunoasterea statului, dar nu va forta un vot in Consiliul de Securitate ONU, unde nu pare sa aiba voturile necesare.

In paralel, atit Statele Unite, care se opun, cit si palestinienii incearca sa-si gaseasca sprijinitori in Consiliu. Daca Autoritatea Palestiniana incetineste procesul birocratic, asta ar putea oferi o portita celor care doresc sa re-demareze procesul de pace. Negociatorul palestinian, Nabil Shaath a spus ca partea sa doreste sa ofere timp Consiliului de Securitate sa analizeze propunerea, inainte de a o inainta Adunarii Generale.

Odata ce o cerere de aderare este depusa la Consiliul de Securitate, acesta are latitudinea de a actiona intr-un orizont de timp pe care-l alege. In cazul Sudanului de Sud a luat trei zile pentru aceept, tara devenind cel de-al 193-lea membru al ONU. In cazul Iordaniei, a durat cinci ani. Un comitet de deliberare in legatura cu cererea palestiniana poate fi creat in interval de zile, saptamini, sau chiar luni.

Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas se va adresa Adunarii Generale si va inmina cererea secretarului general al ONU, Ban Ki-Moon, care o va preda Libanului, presedintele in exercitiu al Consiliul, singurul membru arab, in prezent. Libanul sprijina solicitarea palestiniana. Palestinienii sustin ca se bucura de sprijinul a opt state membre in consiliu: Rusia, China, Gabon, Nigeria, Africa de Sud, Brazilia, Liban si India.

Daca asa vor sta lucrurile si daca se va ajunge la vot, Statele Unite se vor opune prin veto, o situatia care nu e agreata la Washington, din cauza ca creaza premiza unei pozitii americane impotriva aspiratiilor lumii arabe.
XS
SM
MD
LG