Linkuri accesibilitate

Nu citesc pentru că n-am fost învațată de mică să citesc...


„Am citit o carte şi am avut senzaţii diferite decât senzaţiile obișnuite atunci când priveşti televizorul.”



Paul Hodorogea a stat de vorbă cu două studente la medicină, Ana şi Cristina, care căutau un dicţionar german-român. Colegul nostru le-a întrebat dacă sunt interesate şi de literatura artistică:

Ana: „Nu citesc, nu pentru ca nu-mi place, dar pentru ca n-am fost invatata de mică să citesc.”

Cristina: „Ne influenţează televiziunea, calculatoarele, aflăm informaţia de acolo. Ne e mai uşor să stăm să privim şi să ascultăm decât să citim.”

Europa Liberă: Cât de important e cititul?

Ana:
„Recent am citit o carte şi am avut senzaţii diferite decât senzaţiile obisnuite atunci cand priveşti televizorul. Diferenţa e

La Librăria Cartier


ca nu-ti fug gandurile, dar te concentrez asupra unei idei din carte. In plus, in carte vezi mai multe detalii. In film vezi ceea ce ţi se prezintă.”

Europa Liberă: Povesteşte-mi despre ultima carte pe care ai citit-o.

Ana:
„Autorul e Charles Snow şi cartea se numea „Perioada aşteptărilor”. Personajul principal provine dintr-o familie de clasă medie. O mătuşă îi lasă o moştenire şi el incearcă sa-si faca un viitor şi reuşeşte să investească banii aceştia în studii. Pleaca sa studieze dreptul. Are succes, devine un avocat bun. Cartea se termina ca el se casatoreşte cu o femeie, dar e nefericit in casatorie. Ea se sinucide şi el mai apoi se recăsătoreşte.”

Cristina: „Părinţii noştri închiriau cărţi, citeau foarte mult. Ştiu că nu dormeau nopţile şi dimineaţa devreme se duceau la lucru. Le plăcea sa citească, ei se regăseau în cărţi.”

Europa Liberă: Crezi că viaţa s-a schimbat atât de mult că tinerii de azi nu se regăsesc în aceleaşi cărţi?

Ana:
„Eu cred că generaţia din ziua de azi are dreptul sa aleaga. Si poate din cauza acestei libertati ei nu stiu sa aleaga si ei ajung să nu aleaga nimic. In trecut se impuneau anumite limite si tinerii vedeau in carţi o scăpare spre idei noi şi libere.”

Europa Liberă: Unui tânăr obişnuit, care preferă să privească TV-ul sau să stea la calculator, ce trebuie să i se intâmple ca să inceapă să citească?

Cristina:
„Să dispară calculatoarele şi televiziunea şi să ne întoarcem la epoca veche.”
XS
SM
MD
LG