Linkuri accesibilitate

Intrebările fundamentale cu care se confruntă R. Moldova (Timpul)


Proiect guvernamental italian de instituire a unei taxe asupra remitențelor (Adevărul).




Editorialistul Constantin Tănase scrie în Timpul că astăzi, Republica Moldova este pusă în faţa următoarelor întrebări: 1. Sunt în interesul naţional al R. Moldova şi al parcursului ei european alegerile anticipate? 2. Vor modifica aceste alegeri configuraţia Parlamentului în direcţia consolidării segmentului democratic sau invers? 3. Mai are Alianţa capacitatea, dar şi autoritatea politică şi morală, să guverneze R. oldovaM? Dacă se porneşte de la premisa (un lucru nedovedit) că AIE mai are capacitatea şi autoritatea politică şi morală să (mai) guverneze R. Moldova, ea urmează să se lămurească definitiv asupra candidaturii sale la funcţia de preşedinte, crede dl Tănase, iar apoi să se adreseze public, cu un demers politic bine argumentat, către deputaţii şi alegătorii PCRM, prin care să solicite cele două voturi pentru candidatura Alianţei la funcţia de preşedinte - indiferent că este vorba despre Marian Lupu sau despre altă candidatură.

Speriaţi de scumpirea continuă a metanului, tot mai mulţi moldoveni renunţă la instalaţiile moderne de încălzire şi revin la sobele tradiţionale de pe vremea bunicilor – scriu ziariştii de la Adevărul într-un reportaj din mai multe localităţi unde, în majoritatea gospodăriilor, cărbunii, surcelele şi chiar tizicul au fost deja dosite pentru vremea gersoasă.

Tot în Adevărul aflăm că autorităţile de la Roma au inclus în proiectul de lege a bugetului de stat pentru anul viitor o prevedere pentru instituirea unei taxe de 2% pentru banii trimişi acasă de către imigranţii aflaţi la muncă în Italia. Specialiştii spun că astfel ar putea creşte cantitatea banilor trimişi pe căi nu tocmai legale, inclusiv prin autobuzele de cursă.

Criza a transformat băncile în cei mai mari proprietari de terenuri din Republica Moldova, scriu ziariştii de la Economist. Într-un top realizat de ei, pe primul loc se poziţioneză Moldova Agroindbank, banca care, tradiţional, acordă cele mai multe credite agricultorilor, cu peste 1115 hectare scoase la vânzare. Este urmată de Mobiasbancă cu 150 de hectare şi Banca de Economii cu peste 26 de hectare. Datornicii, constată ziariştii, renunţă mai uşor la terenuri dec ât la apartamentele în care locuiesc.

În fine, Panorama scrie, citând rectorul Universităţii Slavone din Chişinău, Tatiana Mlecico, că în curând în Republica Moldova nu se vor mai găsi profesori de limba rusă. Dna Mlecico, a spus că profesorii de filologie rusă înaintează în vârstă fără ca tinerii să le ia locul și că noile generații de moldoveni ajung să cunoască Rusia numai din presă.
XS
SM
MD
LG