Linkuri accesibilitate

Decizia Curții Constituționale


Parlamentul nu poate alege altfel șeful statului decât cu trei cincimi din voturile deputaților.




Parlamentul trebuie dizolvat ori de câte ori eșuează, a mai spus Curtea într-o mult așteptată decizie, care nu a schimbat, însă, prin nimic dilemele politicienilor. Soluția rãmâne în continuare fie alegerea președintelui printr-o înțelegere între alianța majoritară și opoziția comunistă, care implică sau nu modificarea Constituției, fie, pentru a treia oară, alegeri parlamentare anticipate. Detalii are Liliana Barbăroșie, care a adunat și reacțiile partidelor parlamentare.

Decizia Curții Constituționale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00
Link direct


Chiar dacă au subsemnat sesizarea care a ajuns să fie examinată astăzi de Curtea Constituţională, liberal-democraţii au spus cu mult înaintea şedinţei că nu vor sprijini niciodată modificarea Constituţiei printr-o lege organică. Am semnat documentul doar pentru a pune capăt în sfârşit discuţiilor interminabile la acest subiect, a spus în şedinţa Curţii Constituţionale deputatul PLDM, Tudor Deliu, reluând prin această o declaraţie de ieri seara de la un post de televiziune a premierului Vlad Filat.

Anterior, în aceeaşi ordine de idei, prim-ministrul îi imputase lui Marian Lupu că ar vrea să ajungă preşedinte pe căi imorale. Tocmai de aceea pe nimeni nu a mai mirat astăzi punctul de vedere, exprimat în şedinţa Curţii, al ministrului justiţiei, Oleg Efrim. Orice derogare de la numărul de 61 de voturi necesare pentru alegerea şefului statului ar fi o încălcare a normei constituţionale, a spus fără echivoc ministrul justiţiei.

Pentru că semnatarul democrat al sesizării, deputata Raisa Apolschi, nu s-a prezentat la şedinţa Curţii Constituţionale, singurul care şi-a apărat poziţia în faţa magistraţilor a fost liderul liberalilor, Mihai Ghimpu. După ce a auzit decizia acestora, Mihai Ghimpu s-a declarat profund întristat:

„S-a semnat din partea a 3 partide, dar astăzi am auzit alt punct de vedere. Asta înseamnă că este greu să crezi că următoarea înţelegere a noastră, spre exemplu, noua Constituţie, va fi dusă la bun sfârşit. Oamenii nu se ţin de cuvânt.”

De fapt, subiectul unei noi tentative de modificare a constituţiei, fie în Parlament, printr-o înțelegere între alianța majoritarã și opoziția comunistã, fie prin referendum, a fost readusă cu o zi înainte în discuţie de Vlad Filat. Dar iată ce a declarat astăzi premierul, comentând decizia Curţii:

„Pentru mine era clar că va fi o asemenea decizie. Nu poţi să modifici printr-o lege inferioară legea supremă şi acest lucru scrie negru pe alb şi în avizul Comisiei de la Veneţia. Însă problema alegerii preşedintelui rămâne şi aceasta este o problemă gravă. Soluţii sunt două din punctul meu de vedere – prima ţine de capacitatea politicienilor de a ajunge la un compromis, doi – să fie modificată Constituţia.”

Solicitat de noi, şi democratul Dumitru Diacov a admis că modificarea Legii Supreme printr-un nou referendum ar fi o soluţie:

„În sfârşit am primit un răspuns clar de la Curtea Constituţională şi devine clară şi sarcina care stă în faţa Parlamentului – să se aşeze să găsească un compromis şi să aleagă preşedintele. Este o idee – modificarea Constituţiei prin referendum, cu trecerea la 51 de voturi. Este o soluţie, dar trebuie examinată la calm, profesionist şi de văzut cât este de fezabilă.”

Reprezentanţii opoziţiei, însă, cred că după decizia de astăzi a Curţii Constituţionale singurul lucru pe care trebuie să-l facă parlamentul este să declanşeze procedura de alegere a şefului statului, iar în caz de eşec, să se resemneze cu nevoia unor noi anticipate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG