Linkuri accesibilitate

„Reglare de conturi în stil mafiot între asasini” (Adevărul)


Rusia pare să uite procesul de reglementare transnistreană (Jurnal de Chișinău).




Omorul de ieri din centrul capitalei ocupă primele pagini ale tuturor ziarelor de la Chişinău. Articolul din Adevărul în titulat „Reglare de conturi în stil mafiot între asasini” este o încercare de a afla dedesubturi despre victimă, dar şi despre presupusul asasin. Şi unul, şi altul ar avea legături cu lumea interlopă, la fel cum ambii ar fi fost în trecut subiecţii unor dosare penale, este ceea ce rezultă din publicaţie.

În Timpul, Pavel Păduraru comentează cazul drept o dovadă că R. Moldova se reîntoarce la situaţia din timpul preşedinţiei lui Lucinschi, când oamenii se împuşcau în plină stradă, persoane nevinovate erau torturate de poliţie ca să recunoască ce nu au făcut, iar ucigaşii aveau imunitatea asigurată de către demnitari. „Dacă ministrul Roibu va continua să creadă că poliţiştii îşi pot face salariile şi singuri, aşa cum declarase la televiziune, crezul său ar putea să ne umple de morţi şi sânge”, concluzionează Pavel Păduraru.

O altă temă a comentariilor de presă este decizia pe care ar urma să o ia astăzi Curtea Constituţională. Nicolae Negru subscrie în Jurnal de Chişinău părerii comentatorilor care cred că acest verdict ar putea să nu pună punct, ci, dimpotrivă, să amplifice criza politică în care ne aflăm. Dacă decizia CC va fi în folosul unei legi organice, Filat se va pomeni în situaţia de a o respinge. Ceea ce va fi nu numai un act sfidător la adresa Curţii, ci şi prostesc, pentru că va trebui să formeze o alianţă cu Voronin, readucându-l la putere . Comentatorul crede că situaţia în care s-a pomenit premierul se datorează lipsei sale de viziune, faptului că nu-şi calculează mişcările.

Petru Bogatu comentează în acelaşi ziar mesajul premierului rus, Vladimir Putin, adresat liderului mişcării „Obnovlenie” de la Tiraspol, Anatoli Kaminski. Premierul rus nu suflă un cuvânt despre procesul de reglementare transnistreană, nu aminteşte deloc de reluarea negocierilor în formatul 5+2, nici vorbă de reîntregirea teritorială a RM. În schimb, Putin punen accent pe „Strategia ambiţioasă de dezvoltare a Transnistriei până în 2025”. După toate probabilităţile, Moscova împinge lucrurile spre o disociere legală a celor două maluri ale Nistrului, este concluzia lui Petru Bogatu.
XS
SM
MD
LG