Linkuri accesibilitate

Profesori și elevi verificați din nou de grănicerii transnistreni


Problema şcolilor cu predarea în limba română situate în stînga Nistrului se acutizează.




Profesorii și elevii liceului Ștefan cel Mare de la Grigoriopol au fost verificați din nou azi în drum spre școală de grănicerii transnistreni, în ciuda unei înțelegeri din Comisia Unificată de Control care supraveghează zona de securitate de pe Nistru. Cu 10 ani în urmă, liceul a fost strămutat de la Grigoriopol în satul Doroțcaia, aflat tot în stânga Nistrului, dar sub jurisdicție moldovenească. Autoritățile de la Chișinău spun că grănicerii transnistreni au început din septembrie anul acesta controalele în autobuzele cu elevi și profesori. Alla Ceapai s-a interesat despre situația specifică a liceului Ștefan cel Mare și altor școli cu predare în limba română din stânga Nistrului.

Profesori și elevi verificați din nou de grănicerii transnistreni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00
Link direct



Noul incident s-a produs în pofida unei soluţii de compromis găsite săptămîna trecută. La şedinţa Comisiei Unificate de Control delegaţia transnistreană a acceptat decizia ca elevii şi profesorii să treacă liber punctul vamal, fără a fi verificaţi de granicerii transnistrieni, ne spune preşedintele delegaţiei moldoveneşti a Comisiei, Ion Solonenco: „Transnistrienii au spus că ei vor prezenta documentele necesare că ei au dreptul să controleze, că legea transnistreană permite pentru apărarea graniţei statului să întreprindă orice măsură în zona securităţii.”

Iată ce ne-a spus directoarea liceului „Ştefan cel Mare”, Eleonora Cercavschi, despre noul episod suportat de copii şi cadre didactice. „Am trecut foarte rău şi de data aceasta ne-au stopat. Am stat mai mult de 20 de minute şi eu am coborît din autocar şi le-am spus că este timpul să daţi drumul la copii. Noi aşteptăm sunetul de la Tiraspol. Imediat s-a sunat de la Tiraspol şi de acolo au primit că, da, daţi-le voie.”

Dar au cerut din nou listele copiilor? „Din nou, astăzi, tot listele copiilor.”

Ecaterina Semcencov, consultant pe învăţămînt preuniveristar din cadrul Ministerului Educaţiei spune că doar Ministerului Educaţiei poate da acordul pentru prezentarea de liste ale elevilor: „Pînă acum nu s-au cerut listele acestor copii, într-un fel ele nu sunt liste secrete, dar noi am vrea ca cei de la Tiraspol să ne facă o informaţie în scris, Ministerului Educaţiei că ei cer aşa liste. Noi doar nu putem să dăm listele la orice om de pe drum, listele copiilor cu părinţi care locuiesc în Grigoriopol care pot să aibă mari neplăceri că copiii lor învaţă în şcolile noastre, adică sunt nişte chestii politice care noi nu putem să le facem. ”

Şeful Biroului pentru Reintegrare a Cancelariei de Stat George Balan, este de părere că Tiraspolul practică în continuare tactica de intimidare: „Încearcă să torpileze procesul de negocieri în chestiunea transnistreană, să facă o provocare, un incident care să nu permită relansarea negocierilor, asta e una. Doi, îşi consolidează prezenţa, structurile a regimului transnistrean şi aşa-numitei frontiere de stat transnistriene, care ei încearcă să o promoveze în zona de securitate şi trei, încearcă să preseze tot ce este moldovenesc şi constituţional pe malul stîng.”

Analistul pe probleme transnistriene Oazu Nantoi e de părere că această situaţie ţine de reglementarea conflictului din stînga Nistrului: „Profesorii din stînga Nistrului care lucrau în aceste şcoli de sute de ori au fost umiliţi, arestaţi, reţinuţi, hărţuiţi. În anul 2004 s-a încercat închiderea acestor şcoli. Deci Tiraspolul, regimul de la Tiraspol, are oricînd la dispoziţie cîteva momente vulnerabile pe care le foloseşte atunci cînd vrea să demonstreze că Republica Moldova nu este stăpînă asupra malului stîng.”

Observatorii notează că problema şcolilor cu predarea în limba română situate în zona din stînga Nistrului se acutizează cu periodicitate imprevizibilă şi denotă starea procesului de reglementare a conflictului transnistrean.
Previous Next

XS
SM
MD
LG