Linkuri accesibilitate

O prestaţie misterioasă


În pofida faptului că ţinem cu sportivii noştri, trebuie să alegem cu multă atenţie superlativele atunci cînd vorbim despre prestaţia lor.



Echipele moldoveneşti de fotbal nu au mai reuşit anul acesta să repete succesul anterior al Sheriffului din Tiraspol, fiind eliminate repede din cupele europene şi ratînd participarea în grupe. De aceea, presa sportivă de pe malurile Bîcului şi-a fixat atenţia pe singurul jucător moldovean rămas în competiţiile europene. E vorba de Denis Zmeu care joacă pentru echipa românească Vaslui în Europa League.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00
Link direct


Joi, echipa vasluiană a reuşit să obţină o remiză prestigioasă în partida cu Lazio Roma şi... am citit o reacţie imediată pe site-ul PUBLIKA.MD.
„Debut senzaţional pentru Denis Zmeu în Liga Europei! FC Vaslui, echipa la care este legitimat fotbalistul moldovean, a obţinut o remiză cu Lazio Roma, scor 2:2!” titrează site-ul autohton.

Mărturisesc că ştirea asta m-a bucurat enorm fiindcă am avut impresia că nu doar echipa vasluiană a jucat bine, ci şi concetăţeanul nostru Zmeu a jucat fantastic. Păi, ce altceva ar putea să însemne sintagma „debut senzaţional pentru Denis Zmeu”?
Ei bine, bucuria mi s-a estompat considerabil după ce, în aceeaşi zi, am citit un interviu cu patronul Vasluiului în Gazeta Sporturilor din Bucureşti. Acesta s-a arătat dezamăgit de prestaţia lui Denis Zmeu, îl numeşte o verigă slabă a echipei, ba chiar zice că fotbalistul moldovean a ieşit din joc la un moment dat.

Cum nu am urmărit partida, sînt acum plin de nedumerire. Cine oare are dreptate? A fost senzaţional sau dezamăgitor debutul moldoveanului în Europa League? Cineva ar putea să-mi reproşeze că mă agăţ de detalii neimportante, dar eu consider că amănuntele astea contează. Şi ca să fiu înţeles mai bine o să aduc un exemplu mai elocvent.

Cu ceva timp în urmă, am citit nişte comentarii foarte entuziaste despre victoria unei biatloniste moldovene la un Campionat European. E vorba de o victorie magnifică, mare, scriau ai noştri comentatori. După care aflu că cele mai puternice biatloniste ale continentului au absentat, de fapt, la acel Campionat European. Şi asta pentru că erau obosite după Campionatul Mondial şi nu au mai vrut să vină la Europene. Prin urmare, o fi chiar atît de mare victoria moldovencei obţinută în absenţa marelor favorite?

Îmi este greu să spun. Dar mi se pare limpede că, în pofida faptului că ţinem cu sportivii noştri, trebuie să alegem cu multă atenţie superlativele atunci cînd vorbim despre prestaţia lor, să analizăm mai bine contextul.
XS
SM
MD
LG