Linkuri accesibilitate

VeloHora moldovenească


Ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru: ar fi foarte bine dacă o bună parte din cetățeni ar trece pe pistele de biciclete sau ar merge pe jos.



Duminicã va avea loc la Chișinãu VeloHora – un eveniment anual care se ține de 3 ani și prefațeazã o sãptãmânã numitã a mobilitãții europene. Organizatorii Mișcarea Ecologistã și Federația de Ciclism au un scop dublu: sã popularizeze mersul pe bicicletã ca mod sãnãtos de viațã și sã reducã poluarea prin reducerea traficului rutier. Relateazã Paul Hodorogea:

VeloHora Moldovenească
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00
Link direct



Chiar în faţa Guvernului, acolo unde se amenajează un spaţiu special pentru bicicliştii care vor veni duminică să arate trecatorilor ce trucuri au mai invăţat timp de un an, l-am cunoscut pe Ion Balteanu, un tânăr de 19 ani, care a urcat pe bicicletă in urmă cu 5 ani, si de atunci, spune el, nu vrea sa mai coboare.

Ion Balteanu: „Nu poluează şi e foarte bine pentru sanatate. În al 3-lea rind e foarte plăcut.”

Europa Liberă: Ţi se par ok condiţiile din Chişinău pentru a circula in fiecare zi cu bicicleta?

Ion Balteanu: „În Chişinău e imposibil. Nu sunt conditii nici pe strada, dar nici soferii nu-s atenti. Sunt nepasatori si e periculos, chiar au fost cateva cazuri, biciclistii erau paliţi de maşini şi in aproape toate cazurile soferii erau vinovaţi si au plecat de la locul accidentului”.

Europa Liberă: Cum ar trebui sa fie Chişinăul ca sa fie perfect pentru oamenii care vor sa mearga cu bicicleta?

Ion Balteanu
: „Nu trebuie doar sa fie reparate strazile. Soferii trebuie sa inteleaga importanţa bicicletelor si sa respecte bicicliştii. Ar trebui as fie organizate şi pistele... In rest avem doar strazile.”

Europa Liberă: Crezi că vreodata Moldova va fi un loc bun pentru biciclişti?

Ion Balteanu „Eventual. Mentalitatea e problema.”

Ion Balteanu, pe care tocmai l-ati ascultat, mi-a făcut cunoştină cu un proaspat prieten de-al lui, Brad Simms, un tânăr de culoare venit din Statele Unite să participe la VeloHora moldovenească: „În Statele Unite exista mult mai mulţi biciclişti decât văd în Chişinău. În orice oraş te-ai duce îi vezi pe străzi, sunt peste tot. Unii, de exemplu eu, sunt biciclişti profesionişti, care invaţă să facă trucuri complicate pentru public. Da, aşa supravieţuiesc şi fac asta pentru bani. Uite, chiar aici pe bicicletă sunt lipite numele firmelor care mă sponsorizează.”

Când l-am intrebat pe Brad cat de des urcă pe bicicletă, el mi-a răspuns râzând că tot de atâtea ori de cate se îmbracă dimineaţa, se spală, mănâncă... bicicleta demult face parte din viaţa lui.

Velohora este organizată şi cu ocazia Saptamanii Mobilităţii Europene, care se desfasoara, spune Ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru, de 10 ani. „În Republica Moldova sunt aproape 600 de mii de automobile, 80 la sută sunt de o vârstă de cel putin 10 ani, si ele desigur ne fac cele mai multe probleme la capitolul poluare. Ar fi foarte bine daca o buna parte din cetateni ar trece pe pistele de biciclete sau ar merge pe jos.”

Primarul general Dorin Chirtoacă, incurajează şi el mersul orăşenilor cu bicicletele sau cu transportul public, pentru că, asa spune edilul, Chişinăul devine din ce in ce mai aglomerat. Primarul totuşi a promis construirea drumurilor noi şi a pistelor pentru biciclişti. Organizatorii evenimentului cred ca în Piaţa Marii Adunări Naţionale se vor aduna peste 4 mii de impatimiţi ai ciclismului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG