Linkuri accesibilitate

Speranțe interne de la un acord extern cu Statele Unite (Adevărul)


Managementul privat este o soluție surogat, singura măsură valabilă: privatizarea (România liberă).



Presa de la București se ocupă astăzi printre altele de rezultatele vizitei președintelui României Traian Băsescu în Statele Unite. Tania Radu.

Ziarul Adevarul face o sinteza a rezultatelor vizitei presedintelui roman Traian Basescu la Washington, in cadrul careia a fost semnat tratatul privind instalarea scutului american antiracheta la Deveselu.

Primul castig este securitatea, care a ajuns in acest fel la cel mai inalt nivel din toata istoria tarii. Multi romani se asteapta si la beneficii concrete, scrie Adevarul, care-l citeaza pe primarul localitatii Deveselu, cu sperantele ca va obtine apa curenta si canalizare pentru localnici.

Vizita in America a urnit din loc problema vizelor pentru romani. In declaratia de dupa semnare, presedintele Barack Obama s-a declarat de acord cu varianta in care cota de vize alocata Romaniei nu mai depinde de numarul vizelor refuzate (ca pana acum), ci de numarul situatiilor in care eventual s-au depasit perioadele de sedere legale.

Cotidianul romanesc da detalii si despre mecanismul de intrare in actiune a scutului antiracheta. Celebrul buton are o viteza de reactie de 9 pana la 12 minute, a precizat subsecretarul de stat al apararii, astfel incat nu va fi niciodata timp de consultari la masa tratativelor.

Oamenii de afaceri din Romania isi pun apoi sperante in schimbul de cultura economica si in afluxul de investitii americane. Deocamdata, se mai precizeaza in sinteza din Adevarul, compania Bechtel, care detine contratul pentru constructia autostrazii Transilvania, este beneficiara numarul unu a relatiilor romano-americane: si-a primit toti banii, desi a facut doar 45 de kilometri din 415.

Evenimentul zilei prezinta stadiul cautarii unor manageri straini, privati, pentru companiile de stat romanesti cu pierderi. Cel mai avansat este Ministerul economiei, care i-ar si putea angaja pana in februarie viitor. Intre companiile care vor avea management privat se numara Tarom, CFR Marfa, Compania nationala a lignitului Oltenia, Oltchim si altele.

Un esec garantat – este convingerea lui Lucian Davidescu, autorul unei analize pe aceasta tema din Romania libera. Managementul privat este o solutie surogat, un compromis evita singura masura valabila: privatizarea. Faptul ca un manager privat va dori sa-si dovedeasca eficienta pe termen scurt intra in conflict cu interesul actionarilor, care doresc ca investitia lor sa-si pastreze valoarea pe termen lung.

Daca n-o sa le placa ce fac managerii, isi vor vinde actiunile, iar asta va scadea valoarea companiei. Masura aleasa de guvern nu evita nici coruptia, mai spune Davidescu. Managerii privati ar putea face concesii influentelor politice pentru a-si mentine pozitia si salariul.
XS
SM
MD
LG