Linkuri accesibilitate

Prevenirea discriminării și toleranța religioasă - factori ai unei democrații adevărate


Moldova nu este amenințată nici de homosexualitate, nici de islamizarea ţării.




Emisarul special ONU pentru libertatea credinței a spus săptămâna trecută la Chișinău, la capătul unei vizite de documentare, că biserica ortodoxă din Moldova este prea influentă în comparație alte biserici și confesiuni. Declarația lui Heiner Bielefeldt a fost înfierată imediat de Mitropolia Moldovei, care l-a numit de-a dreptul, „nerușinat”. Avertismentul teologului german împotriva erodării statului moldovean secular a fost însă aplaudat astăzi de apărătorii drepturilor omului. Relatează de la Chișinău Alla Ceapai.

Apărătorii drepturilor omului pledează pentru o societate democratică și tolerantă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
Link direct


Organizaţiile care se ocupă de problematica drepturilor omului au salutat recomandările raportorului ONU pentru libertatea religioasă, Heiner Bielefeldt, despre asta a anunţat astăzi, reprezentantul societăţii civile, Sergiu Ostaf.

„Un tratament echidistant, nedescriminatoriu, oferirea şanselor pentru toate grupurile religioase să se manifeste în spaţiu public este un pilon important pentru crearea unei democraţii adevărate. Acum se pare că cineva încearcă să creeze o stare de cenzură pe dimensiunea de opinie religioase, cînd libertatea de exprimare este constrînsă, este limitată şi este tratată ca un bun care poate fi administrat de o singură grupare monopolistă.”

Sergiu Ostaf
Directorului Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf, mai spune că în urma acestor recomandări Republica Moldova ar trebui în primul rînd să adopte legea antidiscriminare:

„Pentru că raportorul special, vorbeşte despre statutul privilegiat al unor mişcări religioase, prin urmare este important să avem un cadru regulatoriu care crează oportunităţi egale. Prin urmare legea cu privire la combaterea şi prevenirea discriminării este una cea mai importantă. În rîndul doi, este cultivarea toleranţei interreligioase.”

Tot astăzi, Episcopul Marchel, de Bălţi şi Făleşti, a ieşit în faţa presei pentru a reaminti atitudinea negativă a Mitropoliei Moldovei faţă de recomandările şi concluziile raportorului ONU, care după părerea sa, discriminează biserica ortodoxă.

„Acest atac asupra bisericii este bine camuflat după masca aşa
Episcopul de Bălți și Falești

zisei democraţii sau aşa spuselor libertăţi şi drepturi ale omului deosebit a minorităţilor religioase. Este vorba despre raportorul ONU şi expert european Heiner Bielefeldt prin care se pune la cale scoaterea ortodoxiei în afara legii.”

Episcopul Marchel a avertizat că enoriaşii bisericii ortodoxe vor organiza proteste similare cu cele împotriva Legii antidiscriminare şi legalizarea islamului.

„Homosexualismul, precum şi islamizarea ţării nu sunt chiar atît de straşnice, chiar atît de neplăcute, cum ne pare nouă, cetăţenilor Republicii Moldova - cu această, la părerea lui, convingere s-a înfăţişat în faţa Mitropolitului Vladimir să-i spună pînă la urmă, Domnul Mitropolit, biserica pe care o diriguieşti ar fi bine să nu se opună acestor legi, acestor fapte care se vor înfăptuite şi în ţara voastră, adică homosexualitatea şi islamizarea ţării.”

Reprezentantul societăţii civile, Sergiu Ostaf se
Raportorul special ONU Heiner Bielefeldt

arată convins că vizita raportorului ONU, Heiner Bielefeldt va urgenta adoptarea legii privind discrimarea.

„Prin urmare eu nu cred că opinia Mitropoliei Moldovei va fi atît de argumentată încît să poată să diminueze din pornirea Ministerului justiţiei şi a altor instituţii publice de a pune în aplicare legea privind discriminarea.”

Sergiu Ostaf a comunicat că organizaţiile care promovează drepturile omului în Republica Moldova vor insista ca recomandările raportorului ONU să fie transpuse în practică.
Previous Next

XS
SM
MD
LG