Linkuri accesibilitate

Vom asista la sinuciderea colectivă a actualei guvernări?


O economie existentă numai în rapoartele ministeriale și proasta administrare a treburilor publice nu poate genera mulțumiri sociale


Peste o săptămână Curtea Constituțională urmează să se pronunțe asupra unei noi propuneri a coaliției de guvernământ privind alegerea șefului statului. În așteptarea verdictului liderii partidelor din alianță s-au arătat optimiști, sugerând că astfel va lua sfârșit lunga criză constituțională. Vasile Botnaru l-a întrebat dacă este la fel de optimist pe istoricul și publicistul de la Chișinău Ghe. Cojocaru.

Dialog Gheorghe Cojocaru - Vasile Botnaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:49 0:00
Link direct



Gheorghe Cojocaru: „Cu cât mai aproape este data de 21 septembrie, când Curtea Constituțională urmează să se pronunțe pe marginea demersului unui grup de deputați reprezentând cele trei partide de la guvernare privind constituționalitatea alegerii șefului statului prin lege organică, cu atât mai mult crește tensiunea din interiorul Alianței pentru Integrare Europeană. Dacă la revenirea din vacanță, liderii Alianței păreau să abordeze cu mai multă considerație relațiile la vârf, se pare că deja se reintră în forță în atmosfera ostilităților din primăvara-vara acestui an, care riscă să culmineze cu sinuciderea colectivă a actualei guvernări”.

Europa Liberă: Dar sîntem în drept să ne amintim că astă vară au existat promisiuni că Alianța va negocia o soluție care să nu permită generalizarea haosului în societate. Cît mai valorează aceste promisiuni?

Gheorghe Cojocaru:
„Odată ce haosul s-a întins deja la o scară apreciabilă, este clar că aceste promisiuni valorează tot atît de mult ca şi situaţia reală din scietate. Iar faptul că societatea totuși continuă să funcționeze se datorează mai puțin guvernanților și mai mult abilităților de auto-organizare ale instituțiilor, care încearcă să evite blocajele și să asigure funcționalitatea serviciilor lor, indiferent de timpul politic. Este grav că haosul a afectat pînă şi mințile și conduita liderilor Alianței pentru Integrare Europeană, aceștia pierzând astfel din vedere reperele fundamentale ale angajamentului lor politic”.

Europa Liberă: Deci sînt în drept să citesc printre rîndurile dumneavoastră că neînțelegerile la vârf nu au cum favoriza găsirea unei soluții pentru alegerea în această toamnă a șefului statului, aşa cum au spus, sus şi tare, reprezentanţi notorii ai Alianţei.

Gheorghe Cojocaru:
„Nealegerea șefului statului este o problemă, deocamdată, insolubilă, pentru Alianță, dar toată gravitatea situației nu se explică numai prin aceasta. O economie existentă numai în rapoartele ministeriale și proasta administrare a treburilor publice nu poate genera mulțumiri sociale, iar toate acestea se suprapun peste o criză constituțională prelungită și epuizantă. Soluția cea mai potrivită ar putea fi găsită doar printr-un efort solidar al liderilor Alianței, ceea ce nu mai pare să țină de domeniul posibilului. Însă, supraviețuirea Alianței și a partidelor care o formează este într-o dependență directă nu atât de alegerea sau nealegerea șefului statului, cât de rezultatele concrete economice și sociale ale actualei guvernări”.

Europa Liberă: Şi totuşi. Cum zic ţăranii, pînă nu a ajuns funia la par, şansele Alianţei depind de cei care formează alianţa. Vizita liderului PCRM la Moscova ar putea fi privită din perspectiva reformatării Alianței liberal-democrate?

Gheorghe Cojocaru:
„Da, și chestiunea aceasta este speculată de mai mult timp de observatorii spațiului politic, însă semnale clare în această privință sau declarații asumate din partea liderilor respectivi nu există și, probabil, vor mai întârzia o perioadă, în cazul în care se va încerca să se dea curs unor eventuale solicitări de reformatare a Alianței. Este mai mult decât evident, că comuniștii și-ar dori să schimbe băncile opoziției pe cele guvernamentale, însă readucerea unui partid ortodox, cu reflexe totalitare, la putere ar fi cel mai mare deserviciu pe care democrații de astăzi l-ar aduce democrației din Republica Moldova”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG