Linkuri accesibilitate

14.09 - Chișinău: Chișinăuienii reacționează la tragedia americană


„Sufăr şi eu pentru poporul cela american, care a pierit pentru nimica toată.”




14 septembrie 2001

Ora Moldovei.

Chișinăuienii reacționează la tragedia americană.

Oamenii de rând nu au aşteptat ziua oficială de doliu pentru a se alătura poporului american, exprimându-şi solidaritatea cu acesta şi regretul faţă de cele petrecute peste ocean. Ilona Spătaru a cules mai multe reacţii ale locuitorilor capitalei la recentele evenimente, care au zguduit întreaga omenire.

Europa Liberă: Ce credeţi despre evenimentele care s-au produs marţi în Statele Unite?

- „Cuvinte nu-s pentru aşa ceva. Nu putem reda. Asta e un joc. Chiar ne doare.”

- „Chiar am fost pe lângă Gemeni, pe lângă aceste clădiri şi acum când am văzut în ce stare sunt şi în ce hal... E vorba de factorul uman de fapt. Sigur că ne doare ca oameni. Şi e păcat că se întâmplă astfel de lucruri, credem noi. Şi nu e de iertat.”

- „Este un atentat contra omenirii, aş zice eu, şi îmi pare rău că nu s-a atras îndeajuns atenţie pentru a preveni acest calvar.”

- „Cu părere de rău că s-a întâmplat aşa ceva. Un eveniment foarte straşnic.”

- „Eu cred că trebuie să se unească cu toate ţările lumii şi să ducă o luptă aspră asupra terorismului.”

- „Asta e o tragedie mare pentru omenire în deobşte şi cred că politicienii trebuie să se gândească mai bine la ceea ce fac. Trebuie să fie mai atenţi la lumea pe care o conduc, la lumea cu care stau de vorbă. Şi asta e.”

- „E de neînchipuit ce s-a întâmplat. Pentru că de când e omenirea, de când chiar sunt eu nu am auzit de aşa ceva şi nu s-a întâmplat în lume. Dar asta e de necrezut. Şi îmi pare rău de oamenii ceia nevinovaţi, care şi-au pierdut viaţa din cauza la nişte terorişti.”

- „Mi-i frică. Frică faţă de noi, că aşa mă gândesc eu la aceia că totuşi asta e o ţară, care nu putea să se petreacă ceva aşa evenimente la dânşii. Socoteam că Statele Unite e cea mai sigură ţară de pe lume. Dar acum mi-e frică şi de noi de-acum. Dacă în Statele Unite se face aşa, ţara noastră Moldova e mică şi nu se ştie ce va fi mîine şi cu noi.”

- „E o tragedie nemaipomenită. În lume cred că e prima tragedie de aşa proporţii. Cred că noi toţi trebuie să avem condoleanţe faţă de poporul american. Eu nu vorbesc despre politică, că nu-s politician. Dar poporul e popor, sigur. Copii, bătrâni ş.a.m.d. Asta e o tragedie de nemaipomenit. Sufăr şi eu pentru poporul cela american, care a pierit pentru nimica toată.”
XS
SM
MD
LG