Linkuri accesibilitate

Logăneşti: în aşteptarea unui preşedinte


La Logăneşti
La Logăneşti

Sătenii le sugerează politicienilor că aşteaptă cu totul altceva de la ei decît alegeri anticipate.


În ultimele săptămâni, pe scena politică de la Chișinău a început să se vorbească din nou despre vechiul subiect al alegerii președintelui țării. Comuniștii au spus că nu vor vota vreun candidat al alianței și că o vor președintă pe Zinaida Greceanâi, iar două din partidele de guvernământ au anunțat, fără să intre în detalii, că la 21 septembrie vor prezenta o soluție. Corespondenta noastră Lucia Diaconu a încercat să afle cum așteaptă toamna politică locuitorii localității Logănești, raionul Hâncești.


Logăneşti: în aşteptarea unui preşedinte
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00
Link direct



Convinşi că nimeni altcineva nu se va gîndi la bunăstarea lor mai mult decît ei înşişi, ţăranii din Logăneşti s-au mutat zilele acestea în vii, aşa încît întrebările mele despre politica din capitală i-au luat prin surprindere.

Svetlana Secu
Mai ales că unii săteni şi-au pierdut şi ultimul dram de speranţă că politicienii de la Chişinău vor reuşi să se pună de acord la alegerea şefului statului. Printre ei şi Svetlana Secu, o femeie cu doi copii care s-a plîns că primeşte de la stat o pensie pentru invaliditate de doar 63 de lei.

Svetlana Secu: „La nimic bun nu ne aşteptăm. Stăm de vorbă cu vecinii seara, mai ieşim aşa şi discutăm şi la nimic bun n-o să ajungă. Chiar în Parlament ne uităm, cît merg şedinţele comuniştii bat din mîini, bat din picioare. Filat se mănîncă cu Lupu, Ghimpu cu dînşii amîndoi. Acolo-i circ, adevărat circ. Noi ne uităm seara la ştiri şi la nimic bun nu ne aşteptăm. Dacă eu eram sănătoasă, eu demult eram plecată.”

Alt locuitor pe nume Gheorghe Lepădatu e supărat şi el pe politicienii de la Chişinău pentru că nehotărîrea lor nu e văzută cu ochi buni de europeni. Asta însemnînd că cei din Logăneşti vor avea de aşteptat mult şi bine traiul european promis de cei pe care i-au votat.

Gheorghe Lepădatu: „Eu mă încred că ei (europenii) se uită, doar au fost, s-a văzut la televiziune, ei se uită dar dacă ei văd că ai noştri nu hotărăsc nică ei o să spună treaba lor cu problemele lor. Numai asta pot să spună: piedici mari la Moldova. Ar trebui să le fie ruşine ce fac pentru asta. Doar se uită o grămada lume. Şi moldoveni sînt mulţi peste graniţă, numai unde nu sînt.Şi iaca mulţi nu vor să vină înapoi, tineret. Şi-au luat familiile şi şed cu tot cu familie, copii în Portugalia, Italia...”

La poşta din Logăneşti am găsit aceeaşi stare de spirit. Chiar dacă nici ele nu sînt mulţumite de ceea ce văd la televizor, cele două poştăriţe ale satului au recunoscut însă că se văd nevoite să urmărească ciorovăielile politicienilor pentru că, la urma urmei, de ceea ce se întîmplă la Chişinău depinde viaţa lor de fiecare zi. Elena Lozinschi, şefa oficiului poştal, spune că ar ajunge-o mintea cum să iasă din impas, cu toate că nu se pricepe prea mult la bucătăria politică din capitală.

Elena Lozinschi: „Să se-nţeleagă, eu aşa îmi închipui, se auzea de pildă că cu comuniştii, atuncea se spunea că Lupu cu comuniştii... Trebuia să facă o unire ori cu Lupu, ori şi amu cu Filat. Las să se unească să ne conducă. Altă ieşire nu-i. Pentru că şi comuniştii jumătate de popor, şi ceilalţi jumătate de popor înseamnă că las să hotărască, las să se unească unul cu altul, că şi acela-i om şi acela-i om. E criză mai mult pentru că nu-i preşedinte. Dacă ar fi preşedinte am avea mai multe poate cu ţările astlalte contracte eu ştiu...”

Efimia Plăcintă: „Da aşa-i sărăcie ...”

Elena Lozinschi: „Ca cum în gospodărie la noi, dacă gospodăria o ducem zilnic în gospodărie se cunoaşte că-i gospodar. Dar dacă-i lăsată – te duci, vii – aceea nu-i gospodărie.”

Elena Lozinschi
Europa Liberă: Dar ce ziceţi de alegeri anticipate?

Efimia Plăcintă: „Iaca mă uit că multă lume spune că nici n-o să mai iasă, că degeaba iese fără niciun tolk, că ei tot nu pot unul cu altul să se înţeleagă şi să aleagă.”

Şi alţi săteni s-au dat cu părerea în faţa microfonului sugerîndu-le politicienilor că aşteaptă cu totul altceva de la ei decît alegeri anticipate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG