Linkuri accesibilitate

Germania şi posibilul faliment al Greciei


Monede euro greceşti
Monede euro greceşti

În acest moment, datoria Greciei este estimată la peste 150 la sută din PIB şi se aşteaptă ca anul viitor să crească, nu să scadă.



În Germania se vorbeşte din ce în ce mai des despre un posibil faliment al Greciei care ar implica şi ieşirea ţării din zona euro. Mai multe de la Ileana Giurchescu.


Germania, Grecia şi falimentul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:25 0:00
Link direct



Nu este pentru prima dată că se vorbeşte de falimentul posibil al Greciei dar este pentru prima dată când partidele aflate la guvernare în cea mai puternică economie europeană, vorbesc deschis despre această alternativă.

Dezbaterea a fost lansată de partidul liberal, al cărui preşedinte a vorbit luni seară despre un „faliment reglementat”. Desigur problema este ca nu există reguli şi legi, cum este în cazul firmelor , care să reglementeze falimentul unei ţări. Mai mult, în zona euro nu există nici o prevedere cum ar putea renunţa o ţară la moneda unică sau cum ar putea fi forţată să renunţe.

În tot cazul poziţia liberalilor germani este susţinută şi de Uniunea Creştin Democrată din Bavaria, aflată şi ea la guvernare. Horst Seehofer, liderul CSU s-a declarat mulţumit că în fine cineva de la putere vorbeşte deschis despre posibilitatea ca Grecia să fie lăsată să intre în incapacitate de plată.

Până în octombrie, Atena are nevoie de 8 miliarde de euro ajutor, bani pe care se pare că-i va primi din partea Bruxelles-ului, chiar dacă nici Comisia europeană, nici Fondul Monetar Internaţional (al doilea mare creditor) nu sunt convinşi că Grecia va aplica reformele necesare pentru a reduce datoria statului. În acest moment, datoria Greciei este estimată la peste 150 la sută din PIB şi se aşteaptă ca anul viitor să crească, nu să scadă.

Vehement împotriva speculaţiilor că Grecia ar putea fi lăsată să falimenteze este liderul opoziţiei social democrate din Germania, fostul ministru de externe Frank Walter Steinmaier. El a ţinut să precizeze că pieţele financiare sunt oricum nervoase şi că ultimul lucru de care au nevoie sunt declaraţii legate de un posibil faliment.

Pieţele au şi reacţionat iar moneda unică europeană se află acum la cel mai scăzut nivel din ultimii ani în raport cu dolarul american, respectiv sub un euro 40 de cenţi.

Angela Merkel Germania şi Wolfgang Schaeuble
La Berlin, în tot cazul, Grecia are un aliat la care nimeni nu s-ar fi aşteptat în persoana ministrului de finanţe Wolfgan Schauble. Schauble crede că în acest moment, Grecia are nevoie de încrederea ţărilor din zona euro că îşi va respecta angajamentele luate în momentul când a primit un ajutor de peste 100 de miliarde de euro. Desigur, aceşti bani nu au fost plătiţi imediat, aşa că pentru fiecare tranşă, Atena trebuie să arate că a pus în aplicare anumite măsuri de austeritate, convenite anterior.

Dezbaterea actuală a fost provocată săptămâna trecută de decizia experţilor FMI şi ai Comisiei Europene de a întrerupe vizita la Atena unde tocmai evaluau politica financiară a guvernului Papandreou. Oficial pentru a da Atenei mai mult timp să aplice ceea ce promisese. Neoficial pentru că nu mai credeau în promisiunile grecilor.

Desigur, speculaţiile între timp oficiale de la Berlin pe seama Greciei sunt în sine o noutate dar trebuie remarcat că până acum, cancelara Angela Merkel, o avocată a monedei unice, nu a făcut nici un comentariu.
Pentru că, remarcă o serie de experţi germani, nimeni nu ştie cum ar putea da un stat din zona euro faliment şi mai ales ce efecte ar avea asupra celorlalte state cu mari datorii, cum sunt Portugalia, Spania şi mai ales Italia, a treia economie europeană.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG