Linkuri accesibilitate

Valeriu Lazăr: Moldova a ieşit din criza economică


Creşterea PIB, a exporturilor şi consumului la nivele de până în 2006 – doar câteva argumente ale vicepremierului.


Vicepremierul cu domeniu economic, Valeriu Lazăr crede că în Moldova criza economică a luat sfârșit. La o conferință de presă el a adus ca argument creșterea Produsului Intern Brut cu 7,5 la sută în prima jumătate a anului, bazată în parte pe sporirea producției și exporturilor. Vicepremierul mai spune că salariul mediu pe economie a crescut mai mult decât inflația, dar i-a îndemnat la răbdare pe cei care așteaptă ca succesele macroeconomice să se reflecte imediat în nivelul de trai. Relatează Alla Ceapai.


Valeriu Lazăr: Moldova a ieşit din criza economică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00
Link direct



Populaţia va simţi efectele revigorării peste cel puţin 12 luni, a spus vicepremierul Lazăr, dar un mandat complet de guvernare ar da rezultate şi mai vizibile.

Valeriu Lazăr (în prim plan)
Valeriu Lazăr: „Începutul creşterii economice, mai ales în faza de recuperare nu înseamnă că imediat antreprenorii încep a investi, creează locuri de muncă, nu înseamnă că imediat încep a majora salariile. Durează un an, un an şi jumătate din momentul în care începe creşterea economică şi începem a vedea primele rezultate.”

Totuşi creşterile salariale şi diminuarea sărăciei probează tendinţa optimistă, a subliniat ministrul Lazăr.

Valeriu Lazăr: „Ţinînd cont de inflaţie, salariul real a crescut cu 6,3 la sută. Cea mai înaltă creştere a salariului s-a înregistrat pentru lucrătorii din agricultură ori în structura veniturilor reale a unui lucrător de la ţară, regretabil dar ei sunt printre cei mai săraci.”

La părerea lui Valeriu Lazăr, cheltuielile de consum sunt o bună hîrtie de turnesol.

Valeriu Lazăr: „Creşterea consumului denotă creşterea veniturilor disponibile ale populaţiei. Şi dacă ne uităm atent de unde vin aceste venituri ne dăm seama că ele vin dintr-un factor important care se numesc remitenţele, este o corelare absolut perfectă: cu 20 la sută a crescut consumul - cu 20 la sută au crescut remitenţele. Îmbucurător este faptul că nu doar remitenţele sunt principala sursă de venituri, avem creşteri reale în salarii şi avem şi alte venituri.”

Valeriu Lazăr susţine că practic toate sectoarele economiei şi-au revenit din criza economică, în special comerţul care a ajuns la performanţa de pînă la criza vinurilor din 2006.

„Cel mai bine şi-au revenit exporturile, chiar este lider la acest capitol, nivelul de acoperire a exporturilor revine la indicii anului 2005-2006, adică pînă la criza vinurilor. Observăm o creştere a exporturilor care devansează ritmul de creştere a importurilor.”

Chiar dacă s-a înregistrat o dinamică pozitivă a investiţiilor, vicepremierul Lazăr consideră că mereu este loc de mai bine.

„La capitolul investiţiilor străine directe avem încă multe lucruri de făcut, dar explicaţia este totuşi şi o conjunctură politică şi economică nu tocmai favorabilă. Perpetuarea Republicii Moldova într-o zonă de instabilitate relativă politică şi într-o regiune în care sunt foarte multe ţări cu un ritm de creştere economică modest.”

Europa liberă l-a întrebat pe ministrul Lazăr dacă instabilitatea politică a influenţat dezvoltarea economică.

Valeriu Lazăr: „Eu vreau să vă zic că rezultatele noastre încă sunt destul de bune. Să nu uităm că doi ani de zile a actualei guvernări şi a actualului guvern au fost în condiţii de campanie electorală, a avut un anumit impact, sigur că a avut, dar să nu dramatizăm. Rezultatele care sunt, sunt în egală măsură rodul activităţii în comun a AIE şi o conjunctură destul de favorabilă externă.”

Valeriu Lazăr a insistat să dezmintă impresia vehiculată frecvent de adversarii puterii, că instituţiile statului ar fi paralizate, subliniind că şi Executivul, şi Legislativul sunt funcţionale, la fel ca şi Preşedinţia, chiar dacă este marcată de provizorat.
Previous Next

XS
SM
MD
LG