Linkuri accesibilitate

Premierul britanic reînnoiește relațiile cu Moscova


Dmitri Medvedev şi David Cameron
Dmitri Medvedev şi David Cameron

Prima vizită a unui premier britanic în Rusia după şase ani, pe fundalul tensiunilor legate de cazul Litvinenko.


Premierul Marii Britanii, David Cameron, a recunoscut că în relațiile cu Federația Rusă există dificultăți, dar și-a exprimat speranța că acestea pot fi depășite. Liderul britanic a făcut această declarație la Moscova în timpul unei vizite dominate de cazul fostului spion rus Litvinenko, care a murit în urmă cu aproape cinci ani într-un spital londonez. Detalii are Mircea Țicudean.


Premierul britanic reînnoiește relațiile cu Moscova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00
Link direct



Relațiile ruso-britanice se află la un minim istoric de la sfârșitul anului 2006, când Alexandr Litvinenko, fost spion rus ajuns critic al lui Vladimir Putin, a murit otrăvit cu o substanță radioactivă la Londra. De atunci, britanicii au cerut în zadar Moscovei să-l extrădeze pe principalul suspect, fostul agent rus Andrei Lugovoi, deputat în Duma de Stat din partea unei formațiuni naționaliste. În tot acest timp, tensiunile dintre Londra și Moscova au fost exacerbate și de refuzul britanicilor de a-l extrăda pe magnatul rus Boris Berezovsky și pe liderul cecen Ahmed Zakaiev.

Vizita de astăzi a lui David Cameron la Moscova a fost prima făcută de un premier britanic în capitala rusă în ultimii șase ani. Iar declarațiile făcute de Cameron și de gazda sa de la Kremlin, președintele Dmitry Medvedev, au fost pline de promisiuni că relațiile bilaterale vor merge înainte, în ciuda diferențelor de opinie.

Premierul David Cameron a spus că în ciuda unor opinii diferite, pe care Londra nu și le va schimba, efortul de a consolida relațiile comerciale și de afaceri trebuie continuat.

Președintele Medvedev a zâmbit pe tot parcursul conferinței de presă comune cu Cameron, dar a insistat că nu există nici o șansă ca Moscova să-l extrădeze pe Lugovoi.

Medvedev a spus că legea fundamentală a Rusiei nu prevede extrădarea cetățenilor ruși și a adăugat că ar fi bine ca toată lumea să se împace cu această realitate.

Premierul Cameron a fost însoțit la Moscova de o delegație cuprinzând șefii a 24 de companii de prim-rang, inclusiv șeful concernului BP, Bob Dudley.


Vorbind înaintea întâlnirii cu Medvedev la Universitatea de Stat din Moscova, David Cameron a amintit că țara sa este unul din cei mai mari investitori străini în economia Rusiei, iar companiile rusești furnizează un sfert din cotațiile străine la bursa de valori londoneză.

Premierul britanic a amintit printre alte dovezi ale cooperării economice bune expansiunea magazinelor Kingfisher în Rusia și semnarea unui contract între firma Rolls Royce și compania rusă de stat Rosatom.

Agenția Reuter notează că Marea Britanie, a cărei economie iese cu greu din recesiune, este interesată mai mult ca oricând să-și extindă exporturile în țări ca Rusia și India, care cresc mai rapid decât statele dezvoltate.

În privința șanselor deblocării dialogului ruso-britanic în alte domenii decât cel economic, experții sunt mai degrabă sceptici.

Vladimir Bruter, analistul unui institut moscovit, a spus serviciului rusesc al postului nostru de radio că actuala vizită a premierului Cameron la Moscova nu va aduce nici un fel de surprize. În opinia lui Bruter, relațiile ruso-britanice au trecut printr-o scurtă perioadă idilică în vremea premierului Tony Blair, dar între timp s-a instaurat un fel de răceală stabilă.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG